Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία τις τελευταίες ώρες, καθώς τα στρατεύματα του Άσαντ έφτασαν στα περίχωρα της πόλης Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο οχυρό των ισλαμιστών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Μετά το Σαρακίμπ, οι δυνάμεις του Άσαντ πλησιάζουν στην Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, εκτός από τους ισλαμιστές αντάρτες και τους άλλους αντικαθεστωτικούς.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες εφόσον ο συριακός στρατός επιχειρήσει να καταλάβει την πόλη ή να την περικυκλώσει. Η Τουρκία έχει βάλει κόκκινες γραμμές, πολλά φυλάκιά της είναι πλέον περικυκλωμένα από τον συριακό στρατό και τους Ρώσους συμμάχους, με την Άγκυρα να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, παρ’ ολίγο να καταρριφθεί την Πέμπτη (06/0) στη Συρία αεροπλάνο με 172 επιβάτες, στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Το περιστατικό έχει αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές με την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου στην Τεχεράνη από την ιρανική αεράμυνα στις 8 Ιανουαρίου.

Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν το αεροπλάνο για να καλύψουν τις ενέργειές τους από τα ραντάρ, σαν ασπίδα και εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους αέρος εδάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές με την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από Ιρανούς στην Τεχεράνη, στις 8 Ιανουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα 176 νεκρούς.

Στη Συρία ελέγχει τον χώρο η Ρωσία. Πριν από δυο χρόνια ρωσικό μεταγωγικό είχε χτυπηθεί από τη συριακή αεράμυνα στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής. 15 Ρώσοι νεκροί, με τη Μόσχα να καταγγέλλει το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε την ίδια τακτική.

Πηγή: onetv.gr

Γράψτε το σχόλιο σας