Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το προφίλ του νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος

Το προφίλ του νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία στη Κηφισιά η τελετή παράδοσης - παραλαβής της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) να επιλέξει για νέο Αρχηγό του ΠΣ τον Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη. Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κρίσεις των αξιωματικών στο Σώμα. 

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία στη Κηφισιά η τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) να επιλέξει για νέο Αρχηγό του ΠΣ τον Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη. Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κρίσεις των αξιωματικών στο Σώμα.

Ο νέος Αρχηγός λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ συνόδευσε τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου στη Λαμία όπου θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους καθώς επίσης με τον περιφερειάρχη ΠΣ και τους διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Βιογραφικό νέου Αρχηγού Π.Σ.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης του Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το έτος 1995 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Φοίτησε το 2002 στη Σχολή Πολιτικής Προστασίας στη Valabre της Γαλλίας, το 2003 παρακολούθησε τα Σχολεία «Τακτικές Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» και «Αντιμετώπισης Συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής – FBI», το 2006 το Σχολείο «Τεχνικές Διάσωσης σε Σήραγγες» στη Γαλλία, το 2008 το Σχολείο «Σπηλαιοδιάσωσης» στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και το Σχολείο «Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» στον Καναδά, το 2009 φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2011 παρακολούθησε το Σχολείο «Αντιμετώπισης Συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής», και τέλος το 2018 το Σχολείο «Εργασία σε Ύψος με Χρήση Σχοινιών-IRATA».

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός στον 1ο, 2ο και 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στο 199-ΣΕΚΥΠΣ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων και διετέλεσε εκπαιδευτής στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε στην 1η Ε.Μ.Α.Κ., καταλαμβάνοντας ιεραρχικά διάφορες θέσεις ευθύνης για συνολικά 18 έτη και το όνομά του ταυτίστηκε με την υπηρεσία αυτή.

Τον Μάρτιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Αρχιπυράρχου και ανέλαβε Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ.

Τον Φεβρουάριο του 2018 προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Συντονιστής Επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά.

Τον Φεβρουάριο του 2019 προήχθη στον βαθμό του Αντιστρατήγου και ανέλαβε καθήκοντα Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις τόσο διάσωσης, όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: ο σεισμός στο Αίγιο το 1995, στην Αθήνα το 1999, στο Μαρόκο το 2003, στη Λέσβο και στην Κω το 2017, η συντριβή του αεροσκάφους «HELIOS» στο Γραμματικό Αττικής, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο το 2017, στο Μαντούδι και στο Προκόπι Ευβοίας το 2018, οι δασικές πυρκαγιές στη νήσο Κύθηρα και στον Κάλαμο Αττικής το 2017, στην Κινέττα Αττικής το 2018 και στην Εύβοια τα έτη 2018 – 2019.

Τέλος στον αποστρατευθέντα Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο, απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του Π.Σ.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024