Λιβύη : «Έτοιμες να διαπραγματευτούν οι αντιμαχόμενες πλευρές» λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ
Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχες της διεθνούς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε σήμερα πως υπάρχει «αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις, καθώς άρχισαν οι συνομιλίες στη Γενεύη με στόχο να εξασφαλισθεί μια κατάπαυση του πυρός με διάρκεια.
Ωστόσο ο Γάσαν Σάλαμε είπε σε δημοσιογράφους πως το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές και πως νέοι μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη Λιβύη, όπου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που έχει τη βάση του στην ανατολική Λιβύη, προσπαθούν τους 10 τελευταίους μήνες να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχες της διεθνούς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη.

Οι μάχες συνεχίζονται στο πεδίο παρά την έκκληση για εκεχειρία που έγινε στις 12 Ιανουαρίου από τη Ρωσία και την Τουρκία και μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.
Ο Σάλαμε δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν στόχο «να γεφυρώσουν τις διαφορές στις απόψεις τους για το πώς μπορεί να οργανωθεί επί του πεδίου μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».
«Αρχίσαμε χθες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας», δήλωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442