Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινούν μέσα στο Φεβρουάριο οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ξεκινούν μέσα στο Φεβρουάριο οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σχεδιάζεται συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ 13-15 Φεβρουαρίου. Από 17 Φεβρουαρίου πιάνουν δουλειά οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή με τα ΜΟΕ έρχεται στον απόηχο της παρουσίας του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στην άμεση έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προσανατολίζεται η Ελλάδα μετά τα όσα συνέβησαν με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να επιδιώξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

Στόχος είναι οι αρμόδιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Χουλουσί Ακάρ, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «δώρο» του κ. Παναγιωτόπουλο στον κ. Ακάρ αυτή την πρόταση, η οποία ουσιαστικά έρχεται αμέσως μετά την υπόθεση του Oruc Reis.

Πάντως οι πληροφορίες θέλουν από την προηγούμενη εβδομάδα να έχει αποσταλεί από την το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σχετική επιστολή με τις αξιώσεις της Άγκυρας κατά τη συζήτηση των ΜΟΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση με την Τουρκία για τα ΜΟΕ είναι τριπλός και συνίσταται: Πρώτον, στην τήρηση του ίδιου πλαισίου ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, στη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών και στη συνέχιση της πολιτικής αντιμετώπισης γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Οπλισμένα

Παρά το γεγονός πάντως της παράλληλης προσπάθειας για διάλογο η ένταση στο Αιγαίο και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται αμείωτη.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ σήμερα συνέβησαν 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς πέταξαν πάνω από το Αιγαίο 12 F16 και ένα κατασκοπευτικό CN-235. Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Έξι από τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν οπλισμένα. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν και σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Το …πάγωμα του περασμένου Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι η επανέναρξη της συζήτησης για τα ΜΟΕ ουσιαστικά είχε ανασταλεί πριν μερικούς μήνες, στα τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου καθώς μεσολάβησε η υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ.

Μάλιστα αυτό έγινε παραμονές της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τότε υπήρξε και μια μίνι κυβερνητική αναστάτωση καθώς ενώ βρισκόμασταν εν αναμονή της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έγινε διαρροή για διακοπή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ.

Χρειάστηκε η διάψευση του Μαξίμου πως δεν τίθεται θέμα διακοπής των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας απέδιδαν τότε σε δημοσιογραφική παρερμηνεία των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να μην ανακοινώσει ημερομηνίες διεξαγωγής των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημειώνεται πάντως ότι η επικείμενη συνάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι η δεύτερη μετά από εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024