Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εμπλοκή» με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας

«Εμπλοκή» με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας

Κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και για τους χάρτες που «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο. Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παγώνουν εκ νέου οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και για τους χάρτες που «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παγώνουν εκ νέου οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχαν αναφερθεί ο έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, τον Οκτώβριο.

Μετά και τις τελευταίες τουρκικές πρωτοβουλίες όμως, δηλαδή το εμπρηστικό τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ωσότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Βαρύ κλίμα πριν από τη συνάντηση

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει το ήδη τεταμένο με ευθύνη της Αγκυρας κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ένα μόλις 24ωρο πριν από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, και στον απόηχο των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικών κινήσεων της Άγκυρας, που έχουν βάλει «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτή, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το ζήτημα στον τούρκο πρόεδρο, ενώ παράλληλα θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει σαφή θέση και να αποφύγει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του, «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση. «Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, υπήρξε αίτημα από την Αθήνα για συνάντηση και εκεί θα πει στον έλληνα πρωθυπουργό πως η συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι… κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκία!

«Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε εκ νέου και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, επιμένοντας στην προκλητική στάση πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα μπορεί αν κάνει τα βήματα που θέλει και εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει» είπε.

Μιλώντας, δε, για το τελεσίγραφο της Αθήνας στον πρέσβη της Λιβύης, είπε πως «η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα (σ.σ να αποσυρθεί πριν την απέλαση από την Ελλάδα)».

Τι λέει ο τουρκικός Τύπος

Από τον τουρκικό τύπο «μεταδίδεται» μία αίσθηση σύγκρουσης και μία διάθεση μη συμβιβασμού, καθώς οι δύο πλευρές αύριο θα προσπαθήσουν να οχυρωθούν πίσω από τις θέσεις τους. «Ό,τι και να κάνουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δεν μας επηρεάζουν πλέον» είπε ο Ερντογάν.

Οπως εκτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ,  πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να θέσει ενώπιον του τούρκου προέδρου τρία βασικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Αθήνα.

1. Πρώτα από όλα, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω.

2. Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν θέλει η Τουρκία να κάνει πράξη την προειδοποίησή της ότι θα ανοίξει τις πύλες και για το λόγο αυτό θα απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Άγκυρας.

3. Το τρίτο θέμα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν είναι η μη λειτουργία του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο –σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο πάντα- αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024