Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζει τα επικίνδυνα «παιχνίδια» η Τουρκία - Παράνομη Navtex στην «καρδιά» του Αιγαίου

Συνεχίζει τα επικίνδυνα «παιχνίδια» η Τουρκία – Παράνομη Navtex στην «καρδιά» του Αιγαίου

Κανένα δείγμα καλής θέλησης. ή έστω συμμόρφωσης με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν δείχνει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη τον «χαβά» της με προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Κανένα δείγμα καλής θέλησης. ή έστω συμμόρφωσης με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν δείχνει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη τον «χαβά» της με προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή τη φορά, με νέα Navtex δεσμεύει περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, προκειμένου το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά.

Έτσι, η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε μια προκλητικότατη Navtex, με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή εντός του Αιγαίο για στρατιωτική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στις 6 Φεβρουαρίου.

Τα επικίνδυνα «παιχνίδια» της Τουρκίας εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τη νέα έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που επιχείρησε η Άγκυρα κλιμακώνοντας τις προκλήσεις στην περιοχή, με το να στείλει το ερευνητικό σκάφος της Ορούτς Ρέις να κινείται για αρκετές ώρες στην θαλάσσια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νοτιοανατολικά της Καρπάθου).

Πρόκειται για μια κίνηση που συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.

Ενδεικτικό του μεγέθους της πρόκλησης είναι ο διάλογος μεταξύ του Ορούτς Ρέις και της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, που το παρακολουθούσε. Όπως γίνεται κατανοητό από τα λεγόμενα του κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου, το ερευνητικό θεωρεί ότι κινείται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

«Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ» φέρεται να απάντησε το τουρκικό πλοίο, σε έναν διάλογο που παραπέμπει ευθέως στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» (σ.σ «Mavi Vatan»).

Και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Παρ’όλα αυτά και μετά την αποχώρησή του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, από το πρωί του Σαββάτου.

Στρατιωτική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με το sigmalive.com, από χθες βρίσκεται εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του.

Μάλιστα, από τις  21/1/2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Triffic, έχει απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του, όταν και έπλεε ανοιχτά της Αττάλειας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024