Τι μύρισε στην πολιτική ατμόσφαιρα την εβδομάδα που πέρασε; Φόβος. Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να βρει αντιμέτωπη μια ομάδα ανθρώπων, με αναφορές σε έναν δημοφιλή ποδοσφαιρικό σύλλογο, βάφτισε το κρέας ψάρι και ουσιαστικά παρανομώντας, προσπάθησε να λύσει ένα πρόβλημα, κλείνοντας τα μάτια. Το έλυσε; Οχι, αντιθέτως, για πολλούς λόγους, το διόγκωσε.

Ο σημαντικότερος; Με αυτόν τον χειρισμό, το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο, που σύντομα θα το ξαναβρεί μπροστά της, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά σε κάθε πεδίο κοινωνικών αντιδράσεων, που θα γεννηθούν στο μέλλον. Ο λόγος είναι προφανής: Από τη στιγμή που έκανε πίσω στην εφαρμογή του νόμου για να μην υποβιβαστούν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, γιατί να μην κάνει το ίδιο όταν, για παράδειγμα, πιεστεί μεθαύριο να ικανοποιήσει τα όποια αιτήματα των αγροτών;

Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αναφέρεται τυχαία. Αυτό το Σαββατοκύριακο, σε πέντε πόλεις της Θεσσαλίας ξεκινούν οι πρώτες αγροτικές κινητοποιήσεις, που παραδοσιακά εκδηλώνονται κάθε Φεβρουάριο, όλα τα τελευταία χρόνια. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι οι αγρότες, ανεβασμένοι στα τρακτέρ τους, θα δουν από μακριά τη σκόνη που σήκωσε η υποχώρηση της κυβέρνησης, θα μυριστούν τον φόβο της σε συνθήκες πίεσης και θα κάνουν το προφανές. Θα πιέσουν κι αυτοί. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο τα τούνελ των Τεμπών να κλείσουν για μια εβδομάδα, κόβοντας στη μέση την Ελλάδα;

Σε απλά ελληνικά, τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα ότι ενδίδει, αν και πανίσχυρη, αφού δεν έχει κλείσει ούτε καν εξάμηνο στη διακυβέρνηση, ενώ ο δημοσκοπικός αέρας πνέει ούριος στα πανιά της και η πρόσφατη εντολή για μεταρρυθμίσεις είναι νωπή. Κι αντί να αρχίσει να ξεκαθαρίζει αποφασιστικά το τοπίο, «μετρά» τις ματριόσκα… ανάποδα. Πλέον, δημιουργείται η αίσθηση ότι στο εξής, κάθε φορά που θα ανοίγει μια κούκλα, η υπόθεση που θα ξεσκεπάζεται για την κυβέρνηση, αντί να είναι μικρότερη, θα αποδεικνύεται μεγαλύτερη. Και ο χειρισμός της ακόμα δυσκολότερος.

Εν κατακλείδι: Αυτή η κυβέρνηση βγήκε με μια ισχυρή εντολή «να πάει τη χώρα μπροστά». Εχει όλες τις προϋποθέσεις (και όλες τις ευκαιρίες) για να το κάνει. Αν μπει στη λογική των στρογγυλεύσεων και μάλιστα από τόσο νωρίς, απλώς θα χάσει την ευκαιρία. Ακόμα κι αν απέναντί της έχει ως αντιπολίτευση αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα απίστευτα βάρη που κουβαλά από τα τεσσεράμισι χρόνια της δικής του διακυβέρνησης.