Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάνης Σπανός: «Κορυφαίο έργο της Περιφέρειας η ΟΧΕ Ασωπού-Οινοφύτων προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων»

Φάνης Σπανός: «Κορυφαίο έργο της Περιφέρειας η ΟΧΕ Ασωπού-Οινοφύτων προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός μιλά στο in.gr

Ο νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός μιλάει στο in.gr για το  πλάνο ανάπτυξης της περιφέρειας, την αποδοχή ευθύνης που του αναλογεί  για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό και φυσικά την επιθυμία του να κάνει δημοφιλή προορισμό την Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο για τις φυσικές ομορφιές της και για τα προϊόντα που παράγει. Αναφορικά με το μεγάλο έργο της ΟΧΕ Ασωπού-Οινοφύτων δηλώνει:”Κορυφαίο μας έργο που ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία μας είναι η ΟΧΕ Ασωπού – Οινοφύτων, με προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού στη Βοιωτία και την διαμόρφωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων”.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας κ. Σπανέ. Σε ηλικία μόλις 36 ετών ηγείστε της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Για εμάς αυτό είναι θετικό καθώς μπορείτε να αντιληφθείτε με άνεση την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων της ηλικίας σας που έχουν ή σκέφτονται να εργαστούνε στο εξωτερικό. Έχετε κάποιο πλάνο δράσης ανάσχεσης αυτής της κατάστασης που πληγώνει ανεπανόρθωτα την χώρα μας;

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, άνθρωποι της γενιάς μου βρίσκονται στο εξωτερικό. Και όσο κι αν διαπρέπουν, βαθιά μέσα τους λαχταρούν να γυρίσουν. Δουλειά μας είναι να τους δώσουμε λόγο και τρόπο για να επιστρέψουν. Και αυτό θα γίνει μόνο με την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας μας. Αυτή η προσπάθεια έχει ως «αιχμή του δόρατος» τον Τουρισμό και την Αγροδιατροφή, πεδία στα οποία είναι πολύ πλούσια η Περιφέρειά μας. Όμως εκτείνεται ισόρροπα σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας, όπως η Βιομηχανία, το εμπόριο, η κατασκευή, οι υπηρεσίες…

Με χαρά βλέπουμε ότι ήδη έχουμε κατακτήσει νίκες σε αυτό το πεδίο. Έχουμε όμως και πάρα πολλή δουλειά και δρόμο μπροστά μας.

Πως θα ενισχύσετε περαιτέρω την τοπική επιχειρηματικότητα ώστε να συνεχιστεί ανοδικά η δραστηριότητα;

Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα δουλεύοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες:

·         Χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Leader, Αναπτυξιακός Νόμος): Εκμεταλλευόμαστε όλα αυτά τα εργαλεία που είναι ικανά να δώσουν μια άμεση ώθηση στις επιχειρήσεις μας για να αναπτυχθούν.

·         Υποδομές: Υλοποιούμαι εκείνα τα αναπτυξιακά έργα, οδικά, λιμενικά, κτηριακά, εγγειοβελτιωτικά, αγροτικά που είναι άμεσα συνδεδεμένα με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους και η δαπάνη τους έχει μια πολλαπλασιαστική ισχύει ως αποτέλεσμα.

·         Εξωστρέφεια: Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο που έχουμε αναπτύξει για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων μας σε καλές αγορές και της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και την ανάδειξή μας ως διεθνούς τουριστικού προορισμού.

·         Λειτουργία Υπηρεσιών: Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών μας, ώστε να προωθούν και να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και δη τις επιχειρήσεις εκείνες που σέβονται τους εργαζομένους τους, το περιβάλλον και την κοινωνία.  Έτσι, λοιπόν, κάθε δράση μας, από την πιο μικρή – πχ. την ανάπλαση μιας μικρής πλατείας σε κάποια κωμόπολη που μπορεί να δώσει ώθηση να ανοίξει μια νέα επιχείρηση – μέχρι την πιο μεγάλη, την πιο εμβληματική μας δράση, όπως είναι η ΟΧΕ Ασωπού στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου – Οινοφύτων, κάθε αναπτυξιακό μας έργο καταλήγει στον ίδιο παρονομαστή: Ανάπτυξη, Οικονομία, Ποιότητα Ζωής!

Πως θα προωθήσετε την κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης, αλλά και θα ενισχύσετε την συμμετοχή των μειονεκτούντων ατόμων στην αγορά εργασίας;

Όσο κι` αν η χώρα και η Περιφέρειά μας έχουν ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμη έντονα και οι πληγές ανοικτές. Πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να βιοποριστούν και η δική μας κορυφαία ευθύνη είναι να σταθούμε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις. Και για να στηρίξουμε την διαβίωσή τους, κι` αυτό το κάνουμε με μια σειρά από κοινωνικές δράσεις, αλλά και να υποστηρίξουμε την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Έχουμε αναπτύξει μια δομή που φέρει την ονομασία «Γέφυρα»,  μια δομή η οποία προσελκύει κεφάλαια από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα διοχετεύει σε συγκεκριμένες δράσεις, εκεί που εντοπίζονται κενά της πολιτείας και μπορούμε να ανακουφίσουμε συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας. Εντελώς ενδεικτικά, από τη «Γέφυρα» χρηματοδοτούμαι την αγορά σχολικών ειδών για παιδιά της Α` Δημοτικού ή την αγορά βρεφικών ειδών για οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Υλοποιούμαι ευρωπαϊκά προγράμματα σίτισης, όπως το ΤΕΒΑ με 20.000 ωφελούμενους, προγράμματα διατροφής σε σχολεία με το Ινστιτούτο «Prolepsis» με 3.000 μαθητές και βέβαια στηρίζουμε και δομές άλλων φορέων, που φιλοξενούν συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη της Πολιτείας.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία στην Περιφέρεια σας; Γίνεται πολύς λόγος για την ανοικτή καινοτομία μέσω ευφυούς εξειδίκευσης.

Αυτές τις μέρες ανακοινώσαμε την ένταξη 15 επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας σε δράσεις έξυπνης εξειδίκευσης (RIS) με συνολικό προϋπολογισμό 8,2 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμαι δράσεις έξυπνης γεωργίας, έξυπνης κτηνοτροφίας.

Ήδη χρησιμοποιούμαι την ψηφιακή τεχνολογία για την διασύνδεση με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που εφαρμόσαμε την ηλεκτρονική υπογραφή και διακίνηση της αλληλογραφίας μας. Βέβαια, έχουμε πολύ δουλειά, ώστε να πούμε ότι και η Στερεά Ελλάδα έχει μπει στην καρδιά της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», ζει στο σύμπαν της πληροφορίας, της καινοτομίας, της εξέλιξης. Όμως, αυτός είναι ο δρόμος μας και αυτό τον δρόμο ακολουθούμε με γρήγορα βήματα.

Ποια μεγάλα έργα έχετε προγραμματίσει;

Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε μια πολύ χαρτογράφηση και ιεράρχηση των αναγκών μας καθώς και των προτεραιοτήτων. Αυτό, μαζί με μια σκληρή δουλειά που γίνεται για την ωριμότητα, για την ολοκλήρωση των μελετών μας είναι τα δύο εφόδια με τα οποία διεκδικούμε και τολμώ να πω ότι πετυχαίνουμε την χρηματοδότηση των μεγάλων μας έργων. Κορυφαίο μας έργο που ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία μας είναι η ΟΧΕ Ασωπού – Οινοφύτων, με προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού στη Βοιωτία και την διαμόρφωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων και σήμερα στοχεύουμε τους μεγάλους οδικούς άξονες της Στερεάς Ελλάδας, όπως το διαμήκης άξονας της Εύβοιας, με αρχή την παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, ο διαγώνιος άξονας της Φωκίδας, με προτεραιότητα στο Άμφισσα – Μπράλος, η ανατολική παράκαμψη Θηβών, η παράκαμψη της Αράχωβας, ο δρόμος ΠΑΘΕ, Αταλάντη, Σκάλα Αταλάντης αλλά και σε κορυφαία προτεραιότητα έχουμε την ολοκλήρωση των μελετών του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι. Μαζί με αυτά, δεκάδες ακόμη, μικρά ή μεγάλα έργα που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης και με τα οποία αλλάζουμε, μέρα με την ημέρα, τον τόπο μας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας.

Θεωρείτε πως απαιτούνται ενέργειες προαγωγής του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς Ελλάδος και θα δαπανήσετε πόρους προς την κατεύθυνση ανάδειξης της περιοχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Η Στερεά Ελλάδα είναι πολύ ξεχωριστός τόπος, με ένα βαρύ ιστορικό απόθεμα, με ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, από τους Δελφούς και τις Θερμοπύλες αλλά και το νέο μας Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Με φυσικές ομορφιές και προορισμούς για όλο το χρόνο, από τα Χιονοδρομικά Κέντρα του Παρνασσού και του Βελουχίου μέχρι τις παραλίες της Σκύρου και της Εύβοιας. Δουλειά μας, ευθύνη μας είναι να αναδείξουμε όλο αυτό τον πλούτο και ακολούθως να τον κάνουμε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Κι` αυτό το κάνουμε μεθοδικά με μια πολύ ολοκληρωμένη στρατηγική και πολιτικές εξωστρέφειας. Μέσα από τη συνεχή παρουσία μας σε εκθέσεις και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο στόχο μας: Μια Περιφέρεια αναγνωρίσιμη για τα προϊόντα της, μια Περιφέρεια δημοφιλής τουριστικός προορισμός!

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι θωρακισμένη έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων;

Η Στερεά Ελλάδα έχει «μάθει» πλέον στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχουμε αναπτύξει ένα σύγχρονο,ισχυρό, αλλά και ευέλικτο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Την περίοδο των γιορτών δουλέψαμε με 160 μηχανήματα για να κρατήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στην πρόληψη, χρηματοδοτούμε ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και συντήρησης οδικού δικτύου. Θέλουμε οι πολίτες μας να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Αλλά και στους επισκέπτες μας υποσχόμαστε να μην τους στερήσουμε ούτε μια μέρα τις ομορφιές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας!

Τι θέλετε να μας ευχηθείτε για το νέο χρόνο;

Καλές ειδήσεις! Κι αυτό σημαίνει ειδήσεις που παρουσιάζονται με τον σωστό τρόπο αλλά και ειδήσεις με ευχάριστο περιεχόμενο. Έχουμε περάσει δύσκολα στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε ανάγκη από μικρές και μεγάλες χαρές που θα μας κάνουν πιο όμορφη τη ζωή. Καλές ειδήσεις!!!

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024