Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεσανατολικό : Γιατί το σχέδιο Τραμπ συνιστά απειλή για την Κύπρο

Μεσανατολικό : Γιατί το σχέδιο Τραμπ συνιστά απειλή για την Κύπρο

Οι εξελίξεις που προδιαγράφονται με το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό αποτελούν προειδοποιήσεις για την περίπτωση της Κύπρου.

Οι εξελίξεις που προδιαγράφονται με το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό αποτελούν προειδοποιήσεις για την περίπτωση της Κύπρου.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Πάμπο Χρυσοστόμου, το σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ την Τρίτη προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις κράτους για τους Παλαιστίνιους, την προσάρτηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, ενώ ενταφιάζει το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστίνιων προσφύγων στη γη τους.

Μιλώντας σε εκπομπή του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, ο κ. Χρυσοστόμου, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι με το σχέδιο αυτό αναμένονται νέες αναταράξεις στην περιοχή, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό αποτελεί ένα ακόμα «δώρο» του στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις τρίτες στη σειρά εθνικές εκλογές του Ισραήλ, αλλά και τακτική του ίδιου του αμερικανού προέδρου για τις αμερικανικές εκλογές προκειμένου να κλειδώσει την υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι και να κερδίσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της χώρας του, δήλωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

«Ετεροβαρές και μεροληπτικό»

Αναλύοντας τις πρόνοιες του σχεδίου, το χαρακτήρισε ετεροβαρές και μεροληπτικό υπέρ όλων των θέσεων του Ισραήλ, ενώ εκ των πραγμάτων μοιάζει να είναι θνησιγενές, αφού, όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι το έχουν ήδη απορρίψει.

Οσον αφορά στην πρόνοια της αναγνώρισης του εποικισμού, ανέφερε ότι πρόκειται για συμπέρασμα το οποίο πρέπει να καταγράψει και η Κύπρος, αφού υπάρχουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο «απαράδεκτα» πράγματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν χωρίς καθυστέρηση την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Περίπου το 30% της Δυτικής Οχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος. Η Ουάσιγκτον είναι συγκεκριμένα έτοιμη να δράσει για την κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στρατηγική λωρίδα γης στα σύνορα της Ιορδανίας.

Μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος με αυτά τα εδάφη θα είναι, συνεπώς, πολύ μικρότερο από αυτό που επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι, δηλαδή όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

«Οροι που ισχύουν και για την Κύπρο»

Ωστόσο, ο Τραμπ επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα δουν την επικράτειά τους «διπλάσια» σε σύγκριση με σήμερα.

Ο κ. Χρυσοστόμου, μιλώντας για την πρόνοια της προσάρτησης εδαφών, τόνισε ότι είναι όροι που ισχύουν και για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι, ως προς τη διαδικασία, υπάρχει ξεκάθαρα «ισραηλινή πένα» στη συγγραφή του σχεδίου, το οποίο έχει εκπονηθεί μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ, ενώ ανακοινώθηκε από τον υποτιθέμενο διαμεσολαβητή (ΗΠΑ) και της μίας μόνο πλευράς, εν τη απουσία της άλλης. Ολα αυτά τα χαρακτήρισε πολύ «επικίνδυνα» για τις διεθνείς σχέσεις.

Εξήγησε ότι ουσιαστικά με το σχέδιο γίνεται αναγνώριση και η νομιμοποίηση που επήλθε στην περιοχή της Δυτικής Οχθης. Επίσης, δεν προβλέπεται η επιστροφή προσφύγων στις νόμιμες περιοχές από τις οποίες εκδιώχθηκαν. Τέλος, είναι η προσάρτηση των εδαφών που έχουν εποικιστεί στο Ισραήλ.

Το Παλαιστινιακό Κράτος

Οσον αφορά στο Παλαιστινιακό Κράτος, εξήγησε ότι το σχέδιο προνοεί πως δεν θα έχει στρατό, δεν θα έχει πρόσβαση προς τη θάλασσα και του παραχωρείται μέρος γης ως αντάλλαγμα, το οποίο είναι μεν μεγαλύτερο σε έκταση αλλά γειτνιάζει με την έρημο και συντελείται προσπάθεια να εκτονώσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τον εξαθλιωμένο πληθυσμό που ζει εκεί για να μπορέσει να μετακινηθεί κάπου αλλού, ώστε να υπάρξει αυτή η αποφόρτιση.

Παράλληλα, τα Ιεροσόλυμα θα είναι η μοναδική και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ ορισμένες συνοικίες θα δοθούν ως πρωτεύουσα των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση του σχεδίου, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είχε ήδη παραβιάσει την αμερικανική πολιτική ετών αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ θα «παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Αντιφάσκει»

Αλλά ο ίδιος φάνηκε να αντιφάσκει με αυτή τη δέσμευσή του, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να έχει την πρωτεύουσά του στην αλ Κουντς, την «Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αν αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό ως Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλαδή το τμήμα που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του κράτους τους, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέπτεται να τους αφήσει μόνο προάστια στην ανατολική πλευρά της ιερής πόλης – δηλαδή, τοποθεσίες όπως το Αμπου Ντις, που τεχνικά βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, αλλά στην ανατολική πλευρά του τείχους ασφάλειας που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σχετικά με το θέμα των Αγίων Τόπων, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη διατήρηση του στάτους κβο στην Πλατεία των Τζαμιών, το Ορος του Ναού για τους Εβραίους, διατηρώντας τον έλεγχο αυτού του τόπου, όπου βρίσκεται ειδικότερα το τέμενος αλ Ακσα, από την Ιορδανία.

«Προειδοποιήσεις για την Κύπρο»

Ο κ. Χρυσοστόμου επανέλαβε ότι όλα αυτά είναι μεροληπτικά υπέρ του Ισραήλ γι αυτό έχουν χαιρετιστεί τόσο από τον Νετανιάχου όσο και από τον ανθυποψήφιό του Μπένι Γκαντς, ενώ οι Παλαιστίνιοι το έχουν ήδη απορρίψει.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις αποτελούν προειδοποιήσεις για την περίπτωση της Κύπρου.

Αναλύοντας τις αντιδράσεις από τους άλλους παίκτες της διεθνούς κοινότητας, επισήμανε ότι η Ρωσία και η ΕΕ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης, ενώ ενδεικτική είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, για να το παίξει «πατέρας» των Μουσουλμάνων και των Παλαιστινίων, απορρίπτει το σχέδιο.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024