Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πρώτες βολές των ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ

Οι πρώτες βολές των ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ

Οι «Ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων, τα 71 ελικόπτερα που απέκτησε πέρυσι η Ελλάδα από τον αμερικανικό στρατό αναλαμβάνουν οσονούπω δράση

Οι «Ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων, τα 71 ελικόπτερα που απέκτησε πέρυσι η Ελλάδα από τον αμερικανικό στρατό αναλαμβάνουν οσονούπω δράση και επιχειρησιακές αποστολές για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, αφού την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο οι πρώτες βολές τους παρουσία δε του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Υπουργείο Άμυνας έδωσαν στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες αλλά και βίντεο απ’ αυτό το σημαντικό βήμα των ελικοπτέρων Kiowa για την πλήρη ένταξή τους στο Οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), η επιχειρησιακή εκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος συνοδευόταν από ανώτατους Αξιωματικούς.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης όλων των αεροπορικών μέσων εκτελέστηκαν για πρώτη φορά βολές ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior, γεγονός που επιβεβαιώνει την οργανωμένη προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, ώστε τα ελικόπτερα να αναλάβουν τις επιχειρησιακές τους αποστολές.

Ο Αρχηγός μιλώντας στα στελέχη τους συνεχάρη για το επίτευγμα αυτό, τονίζοντας ότι η χρησιμοποίηση του οπλικού αυτού συστήματος αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς καθώς αποτελεί βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος. Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των βολών, το υψηλό ηθικό που διακατέχει όλο το προσωπικό και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, σεβόμενοι πάντα τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων και εδάφους.

Αναφέρθηκε δε στους προκατόχους του, οι οποίοι διαχρονικά συνέβαλαν στην απόκτηση των ελικοπτέρων, καθώς και στον εκλιπόντα Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού Υποστράτηγο Αντώνιο Δάρα, ο οποίος συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό στην ένταξη του ελικοπτέρου OH-58 Kiowa Warrior στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού.

Θα ενισχύσουν νησιά και Έβρο

Όπως έχουν επισημάνει στα «ΝΕΑ» ανώτατοι Επιτελείς του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, στον Εβρο και τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Κι αυτό διότι θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.

Ανησυχία των Τούρκων

Τα ελικόπτερα Kiowa Warrior έφτασαν πέρυσι την Άνοιξη στην Ελλάδα (στο λιμάνι του Βόλου) και προτού ακόμη καλά καλά ξεπακεταριστούν είχαν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους Τούρκους. Πρόκειται για ένα όπλο που δεν διαθέτει ο τουρκικός στρατός και μέσα από δημοσιεύματα εκφραζόταν ο προβληματισμός τους….

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και της Αεροπορίας Στρατού δεν έχουν κρύψει την ικανοποίησή τους για την ένταξη των «Ινδιάνων των αιθέρων» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως έχουν τονίσει υπήρχε ένα κενό στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Ο Ελληνικός Στρατός δεν διέθετε τέτοιο μέσο. Συνεπώς είναι σημαντικό ότι το αποκτούμε.

Για τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior η Ελλάδας κατέβαλε μόλις 44,15 εκατομμύρια δολάρια (μόνο δηλαδή για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) όταν η συνολική αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκατομμύρια δολάρια.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024