Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε καραντίνα ο 60χρονος στη Θεσσαλονίκη - Πότε θα έχουμε αποτελέσματα

Κοροναϊός : Σε καραντίνα ο 60χρονος στη Θεσσαλονίκη – Πότε θα έχουμε αποτελέσματα

Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που ελέγχεται στην Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στην Θεσσαλονίκη, καθώς ένας ασθενής εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ έχοντας συμπτώματα παρόμοια με του κοροναϊού.

Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που ελέγχεται στην Θεσσαλονίκη.

Το προφίλ του ασθενή

Πρόκειται για έναν εξηντάχρονο Έλληνα, ο οποίος εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου.

Ο ασθενής προσήλθε μόνος του στο νοσοκομείο και ενημέρωσε τους γιατρούς πως είχε ταξιδέψει πριν λίγο καιρό στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Ουχάν από όπου εντοπίστηκε και εξαπλώθηκε ο κοροναϊός.

Σε καραντίνα ο 60χρονος

Όπως αναφέρει το voria.gr, το άτομο εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν έως αύριο., Παρασκευή.

Το πρωί θα ξέρουμε αν νοσεί ο 60χρονος

Το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η εξέταση που θα δώσει απαντήσεις για το αν ο ασθενής που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα του κοροναϊού, όντως νοσεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Ανδρέας Μεντής Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

Όπως είπε οι ερευνητές αναμένουν τα δείγματα «από στιγμή σε στιγμή» ενώ από την έναρξη της εξέτασης θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες για να έχουν οι επιστήμονες τα αποτελέσματα.   Ο κ. Μεντής τόνισε πως δεν είναι βέβαιο πως ο ασθενής έχει νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό και πως πιθανότερο είναι να πρόκειται για γρίπη:

Ενδείξεις για γρίπη

«Δεδομένου ότι στην Κίνα όπως και σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο, είναι πιο πιθανό να έχει κάποιος γρίπη παρά τον κοροναϊό -έστω και αν προέρχεται από την Κίνα. Δεν είναι ειδικά τα συμπτώματα δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ανησυχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ενδέχεται να αποδειχθεί ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο όλοι φοβούνται.

«Η θνητότητά του έχει πέσει από το 5% στο 2% και ίσως να είναι ακόμα χαμηλότερη», σημείωσε ο Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

Νέα μέτρα

Πάντως εξαιτίας και της γρήγορης εξάπλωσης του κοροναϊού, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας για τον νέο κοροναϊό που συγκαλεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό. Τα νέα επιπλέον μέτρα δεν θα ληφθούν τυχαία, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα ο κοροναϊός.

Να σημειωθεί ότι στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία. Να σημειωθεί ότι δύο είναι τα εγκεκριμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους για τον νέο κοροναϊό: Το Ινστιτούτο Παστέρ και το ειδικό μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024