Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έξαρση γρίπης: Αδειάζουν τα φαρμακεία από αντιιικά - Ψυχραιμία συνιστούν οι φαρμακοποιοί

Έξαρση γρίπης: Αδειάζουν τα φαρμακεία από αντιιικά – Ψυχραιμία συνιστούν οι φαρμακοποιοί

Τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού

Περιζήτητα έχουν γίνει τα Tamiflu για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης, ενόσω συνεχίζεται δυναμικά η επέλαση των ιών ΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3 – όπως άλλωστε καταγράφεται και στις σχολικές αίθουσες της χώρας, με το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει να αγγίζει ακόμη και το 60% στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Μοιραία τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το Tamiflu, καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «πρώτης γραμμής», δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως είναι αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα, κ.ο.κ.

Κατά προτεραιότητα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη σχετική απόφαση του Οργανισμού υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης «απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΟΦ υπενθυμίζει στους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) ότι «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί είχαν θέσει το ζήτημα των κρίσιμων ελλείψεων σε εκατοντάδες σκευάσματα – σύμφωνα με τον κλάδο οι αδυναμίες παράδοσης αφορούν τουλάχιστον 400 φάρμακα – , γεγονός που αποδίδουν κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές λόγω του σημαντικού περιθωρίου κέρδους που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και ενώ αρχικά ο ΕΟΦ επιχείρησε να υποβιβάσει το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε μόλις 27 σκευάσματα, την περασμένη Τρίτη επανήλθε με νέα ανακοίνωση αυξάνοντας τον αριθμό των φαρμάκων, διαφόρων κατηγοριών, που λείπουν από την ελληνικά αγορά σε 90.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε ό,τι αφορά τη διάθεση με το… σταγονόμετρο του Tamiflu, η βασική αιτία είναι ο πανικός που έχει προκαλέσει – κυρίως στους γονείς – η δυναμική επέλαση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ακόμη και προληπτικά (χωρίς δηλαδή να έχει νοσήσει μέλος στην οικογένειά τους) το αντιιικό σκεύασμα.

Αυτοσυγκράτηση

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος απευθύνει έκκληση μέσω των «ΝΕΩΝ» αφενός προς τους πολίτες «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρασύρονται από το αίσθημα του πανικού» και αφετέρου στους συναδέλφους του «να μη χορηγούν αντιιικά σκευάσματα εάν το αίτημα δεν συνοδεύεται από συνταγή γιατρού, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ο ίδιος δε προσθέτει σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των αντιικών φαρμάκων ότι η πρόβλεψη των εγχώριων αναγκών είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς ο ιός της γρίπης είναι κάθε χρόνο απρόβλεπτος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η φαρμακευτική Εταιρεία Roche Hellas επιβεβαιώνει ότι «η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη (Tamiflu) διεξάγεται απρόσκοπτα και σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών».

Εν τω μεταξύ, για το θέμα των ελλείψεων πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας συνάντηση της ηγεσίας με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολο Βαλτά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη για όσο χρειαστεί, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον, «η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη, και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη» θα αποτελέσουν δύο ακόμη σημαντικά μέτρα που επιχειρούν να βάλουν φρένο στην ταλαιπωρία των ασθενών.

Εντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024