Διάθεση με το… σταγονόμετρο του Tamiflu - Ελλείψεις στην ελληνική αγορά σε άλλα 90 σκευάσματα

Περιζήτητα έχουν γίνει τα Tamiflu για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης, ενόσω συνεχίζεται δυναμικά η επέλαση των ιών ΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3 – όπως άλλωστε καταγράφεται και στις σχολικές αίθουσες της χώρας, με το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει να αγγίζει ακόμη και το 60% στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Μοιραία τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το Tamiflu, καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «πρώτης γραμμής», δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως είναι αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα, κ.ο.κ.

Κατά προτεραιότητα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη σχετική απόφαση του Οργανισμού υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης «απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων». Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΟΦ υπενθυμίζει στους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) ότι «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».

  • Που οφείλεται η έλλειψη εκατοντάδων σκευασμάτων
  • Τι συμβουλεύει ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής
  • Τι σκοπό έχει η απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση τα ΝΕΑ που κυκλοφορεί

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr