Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Στριμωγμένη η κυβέρνηση, τρέχει να σβήσει τη φωτιά

Προσφυγικό : Στριμωγμένη η κυβέρνηση, τρέχει να σβήσει τη φωτιά

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση νέων κέντρων φιλοξενίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι έχουν προειδοποιήσει για τα “κόκκινα” όρια των νησιών

Με την εξάντληση της υπομονής των κατοίκων έρχεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση και αφορά το μείζον ζήτημα του προσφυγικού/ μεταναστευτικού που έχει βραχυκυκλώσει το κυβερνών κόμμα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων.

Με την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας να έχει οξυνθεί, λόγω των συνεχιζόμενων ροών προς τα νησιά, οι τοπικές  κοινωνίες ζητούν εδώ και καιρό την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και τη μεταφορά στην ενδοχώρα, ωστόσο φαίνεται πως από το Μέγαρο Μαξίμου οι πολλοί “αρμόδιοι” δημιούργησαν ένα δυσκίνητο σχήμα διαχείρισης, με το κυβερνητικό σχέδιο να έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση νέων κέντρων φιλοξενίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι έχουν προειδοποιήσει για τα “κόκκινα” όρια των νησιών, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στις κυβερνητικές συσκέψεις για το προσφυγικό. Από την Ηρώδου Αττικού καλούνται να ρυθμίσουν ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα και έχουν ξεμείνει από χρόνο.

Η επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου έγινε για να λύσει το πρόβλημα των πολλών αρμοδίων, ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επιτάχυνση των μέτρων, καθότι η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική. Με λίγα λόγια; Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα.

Καθοριστική σύσκεψη

Η χθεσινή σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου ήταν καθοριστική.

Εκτός από το πρακτικό του ζητήματος, η κυβέρνηση έστειλε με όλους τους τρόπους το μήνυμα πως θα κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου και πως στόχος είναι η άμεση λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν κανονική αναφορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αιτήσεις ασύλου και τους αριθμούς έγκρισης και απόρριψής τους.

Έγινε επιπλέον η διαβεβαίωση πως θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων άμεσα προς τις τοπικές κοινωνίες αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο Τουρισμού για τα νησιά.

Ψήφισμα

Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κ. Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των νησιών επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο υπάρχουν επτά σημεία κοινής αντίληψης με την κυβέρνηση και δύο σημεία διαφωνίας. «Επειδή συνήθως επικεντρωνόμαστε στα σημεία της διαφωνίας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την κυβέρνηση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  «Όταν λέμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εκεί πάνω θα δούμε και το σημείο της διαφωνίας μας, που εμείς θέλουμε κλειστές δομές», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε πως «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών». Ο υπουργός τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται πιο ομαλά και ανέφερε ότι κάθε μέτρο που θα ανακοινώνει η κυβέρνηση θα βοηθά στον περιορισμό των ροών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Οπως προβλέπει αυτό, θα κλείσουν το 2020, είπε και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να είναι συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματα.

Έρχεται τροπολογία για τις ΜΚΟ

Αναφορικά με το ζήτημα του ελέγχου των ΜΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι συζητήθηκε διεξοδικώς και συμφωνήθηκε να προχωρήσει συγκεκριμένη κυβερνητική τροπολογία που θα βελτιώνει τον έλεγχό τους. «Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλλει σημαντικά στις ανθρώπινες συνθήκες αλλά υπάρχουν και άλλες που καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Άρα σε συνεννόηση με τον κ. Μηταράκη κατατίθεται αυτή η τροπολογία είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί».

Ο κ.  Πέτσας σημείωσε, επίσης, ότι το βασικό ζήτημα είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προς την κατεύθυνση της φύλαξης των συνόρων. «Εξηγήσαμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει το Λιμενικό, απομένει η προμήθεια των 10 σκαφών που θα γίνουν μέχρι τον Απρίλιο για καλύτερη δυνατή επιτήρηση. Έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα από την επιτήρηση των συνόρων και πιστεύουμε θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι που ενδεχομένως να υπάρχουν αυξημένες ροές».

Είναι φανερό πλέον ότι το προσφυγικό υποτιμήθηκε από τη ΝΔ και οι μεγαλοστομίες για λύση του προβλήματος αν αυτή γινόταν κυβέρνηση, έμειναν κενό γράμμα. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια βραδυφλεγή βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Ειδικά από την ώρα που οι Ευρωπαίοι έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Ακόμη και οι απόψεις ότι οι «100 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες δεν είναι δα και τόσο σοβαρό πρόβλημα αν σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία διαχειρίζεται 4 εκατ.» δεν στέκουν από τη στιγμή που οι μικρές τοπικές κοινωνίες στα νησιά και αλλού δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος.

Και από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει αυτές τις μερικές χιλιάδες να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024