Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ILO : Βλέπει αύξηση ανεργίας παγκοσμίως - 188 εκατ. άνθρωποι χωρίς δουλειά και φτωχοί εργαζόμενοι

ILO : Βλέπει αύξηση ανεργίας παγκοσμίως – 188 εκατ. άνθρωποι χωρίς δουλειά και φτωχοί εργαζόμενοι

Κώδωνα κινδύνου κρούει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμώντας ότι η τάση μείωσης της ανεργίας παγκοσμίως έφθασε στο τέλος της. Στα 188 εκατ. οι άνεργοι με προβλέψεις για αύξηση το 2021. Εξαιρετικά ανησυχητικό με επιπτώσεις στη κοινωνική συνοχή το φαινόμενο των φτωχών εργαζομένων, με 470 εκατ. να εργάζονται χωρίς επαρκή αμοιβή

Έφτασε στο τέλος της η φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας ανεργίας εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΙLO), με το ποσοστό των ανέργων να σταθεροποιείται έπειτα από εννέα χρόνια αποκλιμάκωσης, ενώ δεν αποκλείει και άνοδο την επόμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

Το ποσοστό της ανεργίας σταθεροποιήθηκε μετά τη μείωσή του για εννιά χρόνια έπειτα από την κρίση του 2008, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, προειδοποιώντας πως ενδέχεται η καμπύλη της να αρχίσει να ανεβαίνει από την επόμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο ILO και για το «εξαιρετικά ανησυχητικό» με βαθιές επιπτώσεις στη κοινωνική συνοχή φαινόμενο των φτωχών εργαζομένων, με 470 εκατ. να εργάζονται χωρίς επαρκή αμοιβή.

188 εκατομμυρια οι άνεργοι, πιθανή αύξηση το 2021

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,4% το 2019, πλήττοντας 188 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο φέτος και να αυξηθεί στο 5,5% το 2021, ανέφερε η ΔΟΕ στην ετήσια έκθεσή της.

«Αυτό σημαίνει ότι η σταδιακή μείωση του δείκτη της ανεργίας που παρατηρήθηκε από το 2009 ως το 2018 φαίνεται πως σταμάτησε», σύμφωνα με το κείμενο, που εξηγεί το στοιχείο αυτό με την επίκληση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας.

Εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο των φτωχών εργαζομένων

Ακόμη και για όσους έχουν δουλειές, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζήσουν καλύτερα ή να βγουν από τη φτώχεια, στοιχείο που ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητικό» γεγονός, που θα έχει «βαθιές και ανησυχητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή».

«Οι επίμονες και σημαντικές ανισότητες ως προς την εργασία και τον αποκλεισμό έχουν εμποδίσει» εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν «αξιοπρεπή δουλειά» και να εξασφαλίσουν «καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

470 εκατ. άνθρωποι εργάζονται χωρίς επαρκή αμοιβή

Κατά τα στοιχεία της ΔΟΕ, περίπου 470 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, αλλά χωρίς επαρκή αμοιβή.

Ένα νέο πακέτο δεδομένων της Οργάνωσης καλύπτει όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και τους υποαπασχολούμενους και τους ανθρώπους που στερούνται την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι να βρουν απασχόληση, με το 22% των νέων 15-24 ετών να μην έχει θέση εργασίας, θέση στο σύστημα παιδείας ή θέση εκπαιδευόμενου.

Παραμένει το χάσμα των φύλων στην αγορά εργασίας

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό παραμένει στο 47%, δηλαδή είναι 27 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

«Δεν κατευθυνόμαστε εκεί που θέλουμε να πάμε», υπογράμμισε ο Ράιντερ, παραπέμποντας στη δέσμευση των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) το 2014 για τη μείωση των χάσματος των φύλων στο εργατικό δυναμικό.

Ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει ακραία φτώχεια

Παγκοσμίως η φτώχεια των εργαζόμενων υποχωρεί, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά αυτό κρύβει το γεγονός ότι η πρόοδος στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική, είναι πολύ περιορισμένη.

Πάνω από 630 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε διεθνές επίπεδο, ο ένας στους πέντε ανθρώπους στον ενεργό πληθυσμό, βιώνει ακραία ή λιγότερο ακραία φτώχεια (έσοδα κάτω από 3,20 δολάρια την ημέρα).

«Απαράδεκτα επίπεδα ανισότητας στις κοινωνίες μας»

Το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί το 2020 και το 2021, προειδοποιεί η ΔΟΕ, που καλεί σε κοινωνικό διάλογο καθώς σε πολλές περιοχές του κόσμου ξεσπούν διαδηλώσεις που εκφράζουν τη «δυσαρέσκεια για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση».

Για τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «έχουμε επίπεδα ανισότητας στις κοινωνίες μας τα οπόια είναι απαράδεκτα, πολιτικά απαράδεκτα, πολιτικά αδύνατο να τα υπερασπιστεί κανείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024