Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευρεία στήριξη σε γαλλική πρόταση για αποστολή της ΕΕ στα στενά του Ορμούζ - Και από την Ελλάδα

Ευρεία στήριξη σε γαλλική πρόταση για αποστολή της ΕΕ στα στενά του Ορμούζ – Και από την Ελλάδα

Μια υπό την Ευρώπη ναυτική αποστολή στα στενά του Ορμούζ --μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό για τις παγκόσμιες μεταφορές η οποία υφίσταται τις συνέπειες των στρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή-- κέρδισε την πολιτική υποστήριξη περισσότερων χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση

Μια υπό την Ευρώπη ναυτική αποστολή στα στενά του Ορμούζ –μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό για τις παγκόσμιες μεταφορές η οποία υφίσταται τις συνέπειες των στρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή– κέρδισε την πολιτική υποστήριξη περισσότερων χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η αποστολή έχει τώρα την πολιτική υποστήριξη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, πέραν της ίδιας της Γαλλίας.

Προηγουμένως υποστήριξη για την υπό την ηγεσία της Ευρώπης αποστολή είχαν εκφράσει η Ολλανδία, η Δανία, η Ελλάδα και η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αλβανία, η Σαουδική Αραβία, το Μαχρέιν και οι ΗΠΑ είχαν ενταχθεί σε συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που ονομάζεται επίσημα «Operation Sentinel». Το Ισραήλ φέρεται επίσης να παράσχει αδιευκρίνιστη στήριξη.

Η ένταση στον Περσικό Κόλπο ξεκίνησε να κλιμακώνεται τον Μάιο του 2019, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αναπτύξει ομάδα κρούσης στην περιοχή για να αντιμετωπίσει αδιευκρίνιστη «ιρανική απειλή» κατά των συμφερόντων της.

Μετά από αυτή την κίνηση ακολούθησε σειρά μυστηριωδών επιθέσεων σαμποτάζ, επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και η κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ τον Ιούνιο, που έφερε ΗΠΑ και Ιράν μία ανάσα πριν τον πόλεμο.

Μια ένταση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί την ΕΕ αν της επιβληθούν νέες κυρώσεις

Από την πλευρά του, το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα επανεξετάσει την συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε περίπτωση που ληφθούν οποιαδήποτε «άδικα» μέτρα κατά της Τεχεράνης από τις ευρωπαϊκές χώρες που συνυπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

«Δηλώνουμε ανοιχτά ότι αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, για οποιονδήποτε λόγο, υιοθετήσουν μια άδικη προσέγγιση χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, θα επανεξετάσουμε σοβαρά την συνεργασία μας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», σημείωσε ο Λαριτζανί σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση.

Πιθανές οι κυρώσεις στο Ιράν

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ενεργοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από την συμφωνία αυτή, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να επανέλθει στην τήρηση των δεσμεύσεών της που απορρέουν από αυτήν.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει εντέλει στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν.

Το Ιράν άρχισε να απομακρύνεται από την πυρηνική συμφωνία του 2015 περιορίζοντας τις δεσμεύσεις του, που απορρέουν από αυτήν, σε αντίδραση στην αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία και την επαναφορά στη συνέχεια των κυρώσεων εναντίον του Ιράν από την Ουάσινγκτον.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024