Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου αποφάσισαν την αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, όπως και τον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης στις πλευρές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για τη Λιβύη

Σε συμφωνία για το μέλλον της Λιβύης κατέληξαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ύστερα από περισσότερες από τέσσερις ώρες διεργασιών και πυρετωδών διαπραγματεύσεων.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αποφάσισαν την αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, όπως και τον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης στις πλευρές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για τη Λιβύη.

Μάλιστα, στη δημοσιότητα δόθηκε και το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Τι αναφέρει

Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα στον λιβυκό εμφύλιο μέρη:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων.
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους.
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι ηγέτες δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr