newspaper
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Sons of Crete διαγκωνίζονται για πρωταγωνιστές στο Survivor

Διπλασιάζεται η σύνταξη για όσους συνεχίζουν να εργάζονται

Διπλασιάζεται η σύνταξη για όσους συνεχίζουν να εργάζονται

Η μείωση στη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ανέλθει στο 30% (αντί για το 60%) για τους συνταξιούχους που ήταν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες

Το 70% της σύνταξής τους θα λαμβάνουν με το νέο ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίσουν την εργασία τους, καθώς μειώνεται η ποινή που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου και στο εξής η παρακράτηση από το 60% της σύνταξής τους περιορίζεται στο 30%. Ετσι, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Στόχος της ρύθμισης είναι να σταματήσει το φαινόμενο της ανασφάλιστης απασχόλησης των συνταξιούχων.

Οπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, η μείωση στη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ανέλθει στο 30% (αντί για το 60%) για τους συνταξιούχους που ήταν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες (δηλαδή τους ασφαλισμένους στα τέως Ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ) και συνεχίζουν μετά τη συνταξιοδότηση να εργάζονται, ενώ δεν ισχύει καμία απολύτως μείωση στις συντάξεις των απασχολούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων (ασφαλισμένων τέως ΟΓΑ). Η μείωση αυτή θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα απασχολούνται, αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί. Μετά την παύση της απασχόλησής τους η σύνταξή τους θα επανέρχεται στο 100%.

Ποιους αφορούσε

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του 60% – η οποία προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου – αφορούσε όσους συνταξιούχους απασχολήθηκαν μετά την 12/5/2016, οπότε ξεκίνησε η ισχύς του νόμου. Αναφορικά με όσους συνταξιούχους είχαν απασχόληση προ της 12/5/2016, προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου η ισχύς των προηγούμενων διατάξεων (του 2010) σύμφωνα με την οποία επιβαλλόταν σε όσους ήταν άνω των 55 ετών μείωση 70%, με την προϋπόθεση όμως ότι η σύνταξη των απασχολουμένων ξεπερνούσε τα 991 ευρώ και τα 1.189 ευρώ για όσους είχαν ανήλικα τέκνα για όσους συνταξιούχους έπιαναν δουλειά ως μισθωτοί. Για τους συνταξιούχους οι οποίοι απασχολούνταν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (12/5/2016) ως επαγγελματίες η μείωση 70% αφορούσε τις συντάξεις άνω των 1.982 ευρώ.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε προχθες στον Σκάι 100,3 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα θετικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια θα υπάρξουν αύξησες στις συντάξεις, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές. Εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για οριζόντιες αυξήσεις αλλά για αυξήσει σε αυτούς που έχουν ασφάλιση τριάντα χρόνια και μία μέρα. Ο κ. Βρούτσης τόνισε, επίσης, ότι αύξηση θα πάρουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικές συντάξεις που είχαν κοπεί επειδή ξεπερνούσαν συνολικά τα 1.300 ευρώ. Οπως είπε, το νομοσχέδιο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και θα γίνει συμψηφισμός όσων εισφορών έχουν πληρωθεί. Ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2021 όλες οι διαδικασίες για τον ΕΦΚΑ θα γίνονται ψηφιακά, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά. Για τους αγρότες δήλωσε ότι θα μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία παρακράτηση, μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου.

Καλά νέα έρχονται αναφορικά και με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των συντάξεων Φεβρουαρίου μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης σε συνεργασία με τον κ. Χάλαρη αποφάσισαν:

  • Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ να καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή.
  • Οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Only in

Αυτή είναι η πανέμορφη σύντροφος του Ίγκνας Μπραζντέικις (pics)

Ποια είναι η εντυπωσιακή σύντροφος του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023