Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Τσίπρας θα πει το «ναι» για την Σακελλαροπούλου με... βαριά καρδιά

Γιατί ο Τσίπρας θα πει το «ναι» για την Σακελλαροπούλου με… βαριά καρδιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά «έκλεψε» την ατζέντα και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και τον οδηγεί στην αποδοχή της υποψηφιότητας της Προέδρου του ΣτΕ

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δύσκολη θέση θα ήταν αν επιλεγόταν κι ένα από τα άλλα υπερκομματικά, μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν ακουστεί τις τελευταίες ώρες. Όπως των δικαστών Βασίλη Σκουρή και Λίνου – Αλέξανδρου Σισιλιάνου με διεθνή αναγνώριση και οι δύο.

Ο λόγος της αμηχανίας και της αμυντικής στάσης που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «βούτηξε» στα δικά του νερά. Δηλαδή επέλεξε ένα πρόσωπο προοδευτικό, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι Νέα Δημοκρατία, που δεν είναι μεν ΣΥΡΙΖΑ αλλά επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ.

«Δεν είμαι δική σας»

Ο αστικός μύθος λέει ότι όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου είπε στην κ. Σακελλαροπούλου ότι είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Συμβουλίου Επικρατείας, η νυν πρόεδρος είπε: «Μα δεν είμαι δική σας». Για να απαντήσει ο υπουργός ότι γι’ αυτό επιλέχθηκε.

Αυτή η υπερκομματικότητα που εκφράζεται στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, και η επιλογή Τσίπρα πριν από δύο χρόνια να την κάνει Πρόεδρο του ΣτΕ, καθιστά δύσκολο το «όχι» στην ψηφοφορία της 22ας Ιανουαρίου.

Από την άλλη, η δύσκολη θέση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται και από το γεγονός ότι επέμεινε μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, θέλοντας να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ. Η κίνηση αυτή (που είχε και αρνητική κριτική από τις αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) εγκλώβισε τον Αλέξη Τσίπρα.

Το να εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προοδευτικός και να επιλέγει μια προοδευτική πρόεδρο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει ακροδεξιό, είναι και ουσιαστικά και επικοινωνιακό χτύπημα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Και από την άλλη, το να εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός να στηρίζει αναφανδρόν μια συντηρητική επιλογή όπως ο Π. Παυλόπουλος, κι όχι να προτείνει ένα πρόσωπο που θα έκανε γκελ στον προοδευτικό χώρο, καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα ηττημένο στην όλη υπόθεση.

Η συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά γίνεται για να επισφραγιστεί το «ναι» στην κ. Σακελλαροπούλου, εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη που όμως θα κάνει χειρότερα τα πράγματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπροστάρης και ακόλουθοι

Αν και θα το παρουσιάσουν στην Κουμουνδούρου ως επιλογή που προάγει τη συναίνεση, επί της ουσίας ο Μητσοτάκης εμφανίζεται να είναι «μπροστάρης» στο κλίμα συναίνεσης κι εθνικής ομοψυχίας και ο Αλέξης Τσίπρας να «σέρνεται» από τις επιλογές της ΝΔ.

Με τον τρόπο αυτό, την έξυπνη αυτή πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, το πρόβλημα πέρασε στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου.

Ένα άλλο ζήτημα που δυσκολεύει τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το φύλο του νέου Προέδρου. Με την απόφασή του ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αφήσει το στίγμα του στην πολιτική ως ο πρώτος που έσπασε τα ταμπού.

Μια κίνηση που πολύ θα ήθελαν να κάνουν στην Κουμουνδούρου και γενικότερα στον Κεντροαριστρό χώρο, την κάνει ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης. Ουσιαστικά «κλέβει» την πολιτική και ιδεολογική ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας κατά κύριο λόγο βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο. Αν και υπάρχουν φωνές υπέρ του «όχι» για την κ. Σακελλαροπούλου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει αυτή την επιλογή.

Διότι θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί δεν ψηφίζει μια υπερκομματική υποψηφιότητα και μια γυναίκα. Και φυσικά δεν μπορεί να ταυτιστεί με το ΚΚΕ που εκ της θέσης του παραδοσιακά δεν ψηφίζει υπέρ, ούτε με τον Βελόπουλο και τα αστεία επιχειρήματά του περί μη αναγνωρισιμότητας της κ. Σακελλαροπούλου στο εξωτερικό.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024