Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάσκεψη για τη Λιβύη: Εξηγήσεις Βερολίνου γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Εξηγήσεις Βερολίνου γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο»

Εξηγήσεις για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη έδωσε η γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, δημοσιογράφος της ΕΡΤ έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει κατανόηση «για το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες άλλων χωρών, αλλά αυτή η διάσκεψη της Κυριακής εστιάζει σε ειδικούς στόχους».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, «σε αυτή τη διάσκεψη προσκαλούνται χώρες οι οποίες συμμετείχαν από την αρχή στη διαδικασία από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε δεν είχαμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ».

Δεν θα συζητηθούν τα θαλάσσια σύνορα

Ωστόσο, ο γερμανός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα μεταγενέστερο στάδιο δεδομένου ότι «η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι η αρχή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Λιβύη και όχι το τέλος της».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στη επερχόμενη Διάσκεψη δεν θα συζητηθούν «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, σε ερώτηση σχετικά με τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων» και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει.

«Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε».

Πολιτική κόντρα για την απουσία της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη προκάλεσε πολιτική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ένα «ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Η ανακοίνωση από τη γερμανική καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες – την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής».

«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά», σημείωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα εξαπολύοντας εκ νέου βολές στην κυβέρνηση για «αντιφατικές δηλώσεις» και «απίστευτη κακοφωνία» μεταξύ υπουργών και στελεχών, αλλά και κατά του πρωθυπουργού.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024