Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με συμμαχικό «τείχος» η ελληνική απάντηση στις τουρκικές παγίδες

Με συμμαχικό «τείχος» η ελληνική απάντηση στις τουρκικές παγίδες

Το plan B της Αθήνας για τη Λιβύη n Κομβικός ο ρόλος του Μακρόν

Ενας πόλεμος συμφερόντων για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου που συνδέεται άμεσα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων αλλά και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής πραγματοποιείται στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Μια κρίση στην οποία η Τουρκία επιχειρεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ παράλληλα την αξιοποιεί στην προσπάθειά της να επιβάλει νέα τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μέσω και των δύο μνημονίων συνεργασίας της Αγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας επιχειρεί να απαντήσει μέσω ενός συμμαχικού «τείχους» η Αθήνα, με ανώτατες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές να τονίζουν ότι η υπόθεση της Λιβύης είναι ένα πολύπλοκο διπλωματικό πόκερ με επικίνδυνες παγίδες, στο οποίο η ελληνική πλευρά δίνει τις δικές της σκληρές μάχες και βλέπει ως πολύτιμο σύμμαχο το Παρίσι, ενώ αναμένει και τις εξελίξεις από τη συνάντηση του Βερολίνου.

Στον νέο σχεδιασμό, πρώτος στόχος της ελληνικής διπλωματίας παραμένει η ακύρωση στην πράξη του μνημονίου Τουρκίας – Τρίπολης, που αφορά τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών, και να μη θυσιαστεί στον βωμό των εξελίξεων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι λόγω του μεγέθους της, της οικονομικής κρίσης, αλλά και του ότι η Ελλάδα δεν κινείται στο πεδίο των εξοπλιστικών ως παράγοντας η επιρροή της και ο ρόλος της πρέπει να είναι σε διαφορετική βάση και οι διπλωματικές της κινήσεις πολύ πιο μελετημένες από ό,τι της Τουρκίας. Σημειώνουν ότι ο ρόλος της Αγκυρας δεν πρέπει να παραβλέπεται, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι και η Αθήνα μέσα από τις κινήσεις που επιχειρεί με στόχο να καταστεί ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή υφαίνει τον δικό της διπλωματικό ιστό που θα προστατεύσει τα συμφέροντά της. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στα «ΝΕΑ», ακόμα και η αξιοποίηση των διαφορετικών «προσώπων» της Ουάσιγκτον και η ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, με τρόπο που θα καταστήσει σημαντική την Ελλάδα για τα αμερικανικά συμφέροντα – και όχι μόνο – στην περιοχή, μπορούν να συμβάλουν.

  • Τι περιμένουμε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι
  • Ποιος ο ρόλος του στρατηγού Χαφτάρ
  • Πως θα κινηθεί η Άγκυρα

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση τα ΝΕΑ που κυκλοφορεί

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024