Η Γερμανία εννοεί να «διασώσει» την συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν αποχωρώντας, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Εχουμε διαφορετικές απόψεις για το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται από την συμφωνία για να προχωρήσουμε προς μία διπλωματική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Στόχος μας είναι η διάσωση της συμφωνίας, διότι παραμένουμε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα καλό εργαλείο για να εμποδισθεί το Ιράν να αποκτήσει τυχόν πυρηνικό όπλο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης το Ιράν «να επανέλθει στις δεσμεύσεις του» και να αποκηρύξει αυτό που παρουσίασε την Κυριακή ως «πέμπτη και τελευταία φάση» του σχεδίου περιορισμού των πυρηνικών τους δεσμεύσεων, δηλώνοντας ότι δεν δεσμεύεται πλέον από κανέναν περιορισμό ως προς τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης.

Η Γαλλία και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπερασπίσθηκαν επίσης χθες την συμφωνία της Βιένης στην οποία παραμένουν δεσμευμένες πέντε δυνάμεις: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία.

Οι ΗΠΑ του Τραμπ αποσύρθηκαν το 2018.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο