Επιμένουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία, την ατμομηχανή της Ευρώπης αυξάνοντας την ανησυχία.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν απρόσμενα τον Νοέμβριο λόγω της ασθενούς ζήτησης από το εξωτερικό και της έλλειψης μεγάλων συμβολαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κάμψη που σημειώνεται στη μεταποίηση θα συνεχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

«Εχθροί» ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit

Οι γερμανικές μεταποιητικές εταιρίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την αναιμική ζήτηση από το εξωτερικό καθώς και την αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων που συνδέεται με τις εμπορικές διαμάχες και την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συνεχίζονται οι δυσκολίες στη μεταποίηση», δήλωσε ο Τόμας Γκίτζελ, οικονομολόγος της VP Bank, σημειώνοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν τώρα θέτει επιπλέον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει «πολύ επικίνδυνη».

Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη, διότι η εγχώρια οικονομία της Γερμανίας παραμένει σταθερή και υπάρχουν ενδείξεις ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη αποκλιμακώνεται.

Τα συμβόλαια για γερμανικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 1,3% από τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Η ζήτηση από άλλες χώρες μειώθηκε κατά 3,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Φεβρουάριο. Οι παραγγελίες από εγχώριους πελάτες αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο