Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη γιατί διεκδικεί... κατάπαυση του πυρός

Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη γιατί διεκδικεί… κατάπαυση του πυρός

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υπογράμμισε πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την ανακοίνωση εκεχειρίας στη Λιβύη

Ρόλο ειρηνοποιού θέλει τώρα να διεκδικήσει η Τουρκία στη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να στέλνει στην περιοχή τουρκικά στρατεύματα, όπως παραδέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα τις όποιες συστάσεις του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υπογράμμισε πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την ανακοίνωση εκεχειρίας στη Λιβύη.

«Η προτεραιότητα της Τουρκίας στηνΛιβύη είναι η παύση των συγκρούσεων το συντομότερο δυνατό και μια εκεχειρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, ο τούρκος αξιωματούχος επέκρινε την παγκόσμια κοινότητα πως δεν καταδίκασε τις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, μια μέρα μετά την ανακοίνωσή τους ότι κατέλαβαν τη Σύρτη.

Αγνοεί τον ΟΗΕ και στέλνει στρατεύματα

Οι δηλώσεις του τούρκου εκπροσώπου έρχονται πάντως λίγες ώρες μετά τις νέες προκλητικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αγνοεί τις επανειλημμένες συστάσεις του ΟΗΕ που ζητά εμμέσως πλην σαφώς από την Άγκυρα να σταματήσει να παρεμβαίνει στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του τη Δευτέρα στην Άγκυρα σε εκδήλωση για τις νέες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών «κάνει το καθήκον της στη Λιβύη».

«Πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να προστατεύετε τα συμφέροντα της χωράς μας, χωρίς να σας εμποδίζουν σύνορα αποστάσεις και εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μυστικές υπηρεσίες μας κάνουν αυτό που πρέπει στη Λιβύη… Οι περιφερειακές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και ο ανταγωνισμός δυνάμεων που συνεχίζεται για εμάς έχουν ζωτική σημασία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχει ο ανταγωνισμός τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή μας και αλλάζει και μπερδεύεται η εικόνα της περιοχής μας» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ

Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων της στη Λιβύη έστειλε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από έκτακτη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ απορρίπτει τα σχέδια της Τουρκίας για την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, πρόσθεσε, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

«Ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός και ζητήσαμε επίσης να σταματήσουμε την κλιμάκωση και να τερματίσουμε τις εξωτερικές παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

«Είναι προφανές ότι αυτό έκανε αναφερόταν στην τουρκική απόφαση να παρέμβει με τα στρατεύματά της στη Λιβύη, κάτι που απορρίπτουμε», δήλωσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το Reuters.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024