Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρ ομαδόν κατά Ερντογάν για τη Λιβύη - Με όργιο προπαγάνδας απαντά η Αγκυρα

Πυρ ομαδόν κατά Ερντογάν για τη Λιβύη – Με όργιο προπαγάνδας απαντά η Αγκυρα

Αμέσως μετά το «πράσινο φως» του τουρκικού κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες, η στάση των οποίων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους καταδικάζοντας την ενέργεια - Στον αντίποδα, η Αγκυρα συνέχισε το όργιο προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ

Ηχηρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου το οποίο ανοίγει ο δρόμος στον Ερντογάν για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

O Ερντογάν είχε επισπεύσει τη διαδικασία για να πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή της χώρας του, την ίδια μέρα με τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα. Η εντολή θα έφτανε στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη βδομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις με την προέλαση του Χαφτάρ στην Τρίπολη, ανάγκασε τον τούρκο πρόεδρο να λάβει πιο σύντομες αποφάσεις.

Πλέον, εναποτίθεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο και την κυβέρνησή του αν θα κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους, συνδράμοντας στρατιωτικά την κυβέρνηση Σαράτζ.

Ο τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να αποφασίσει αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων». Μια απόφαση πάντως που αναμένεται να είναι καθοριστική για τη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένου ότι θα φέρει τον τούρκο πρόεδρο και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του απέναντι από σχεδόν σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.

Ηδη, από την πρώτη στιγμή τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες, η στάση των οποίων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους όσον αφορά στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σαφές μήνυμα Τραμπ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Συνομιλώντας με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε σαφή προειδοποίηση προς την τουρκική πλευρά τασσόμενος κατά των παρεμβάσεων στη Λιβύη.

«Σήμερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Οι ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε ότι οι ξένες παρεμβάσεις περιπλέκουν την κατάσταση στη Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολούθησε μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο γίνεται λόγος για «ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Για «προδοσία» μιλά το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Από την πλευρά του, το κοινοβούλιο της Λιβύης καταδίκασε ως «εσχάτη προδοσία» την ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας για την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Ο Φάγιεζ αλ Σαράτζ (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, ο Εμχαγιέντ Χούμα, αναπληρωτής ομιλητής του κοινοβουλίου.

Ο Χούμα δήλωσε ότι μια «επείγουσα συνεδρίαση» του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) «για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας στις υποθέσεις της Λιβύης».

«Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Χούμα, καλώντας τους Λίβυους να συσπειρωθούν πίσω από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

«Η GNA έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της και να προστατεύσει τους πολίτες από την επιθετικότητα από μια συλλογή δραστών πραξικοπήματος (οι οποίοι είναι οι ίδιοι) που υποστηρίζονται από ξένα κόμματα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγα σε δήλωσή του στο Facebook.

Αντιδρούν Ιταλία, Αίγυπτος και Αραβικός Σύνδεσμος

Ηχηρή ήταν πάντως και η αντίδραση της Ιταλίας – Αιγύπτου στα σχέδια του Ερντογάν.

«Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική» τόνισε η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter.

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».

Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σαράτζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015».

Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάνει λόγο για ενέργεια που θεωρείται ότι «προωθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση» στη Λιβύη.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου επισημαίνουν ότι στηρίζουν την πολιτική διαδικασία και ότι θεωρούν πως μια διευθέτηση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου

Τελευταία χρονικά ακολούθησε η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι ηγέτες των τριών χωρών καταδικάζουν την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση που υιοθέτησαν οι τρεις ηγέτες, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για κατασκευή του EastMed, αναφέρουν ότι:

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης».

«Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης» σημειώνουν.

Προπαγανδίζουν την αποστολή στρατευμάτων τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, στη γνωστή τους τακτική του οργίου προπαγάνδας προχωρούν τα τουρκικά ΜΜΕ αμέσως μετά το «πράσινο φως» του τουρκικού κοινοβουλίου.

Σε δημοσίευμά του, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ως «σωτήρια» για τους πολίτες της χώρας οι οποίοι κινδυνεύουν από τη «σφαγή του στρατηγού Χαφτάρ».

«Η στρατιωτική κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη τράβηξε την προσοχή των κατοίκων της Τρίπολης που είναι ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια πρόταση που επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Η Τουρκία έπρεπε να διευρύνει τους ορίζοντες του GNA για να προστατεύσει τις επενδύσεις και τα συμφέροντά τους» δηλώνει ο Ahmed Ali, κάτοικος της Τρίπολης, στο πρακτορείο Anadolu.

«Αυτή η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έγινε δεκτή θετικά από τον λαό της Λιβύης, καθώς λαμβάνει υπόψιν τα κοινά συμφέροντα» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Οι Λίβυοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Τρίπολης γνωρίζουν καλά τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Βεγγάζη, τη Ντέρνα και σε πολλές άλλες περιοχές από τους μαχητές που προσπάθησαν να καταλάβουν την Τρίπολη για τρία χρόνια» συνεχίζει ο Ali, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη σφαγή από τον Χαφτάρ αν συλληφθούν.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024