Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ σε Ερντογάν για Λιβύη: Οι εξωτερικές παρεμβάσεις περιπλέκουν την κατάσταση

Τραμπ σε Ερντογάν για Λιβύη: Οι εξωτερικές παρεμβάσεις περιπλέκουν την κατάσταση

Παρά το γεγονός πως η τουρκική προεδρία ανέφερε μόνο ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», ακολούθησε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία το μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο είναι ηχηρό

Σαφή προειδοποίηση κατά των παρεμβάσεων τρίτων χωρών στη Λιβύη έστειλε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το «πράσινο» φως του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων υποστηρικτικών στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Παρά το γεγονός πως η τουρκική προεδρία ανέφερε μόνο ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», ακολούθησε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία το μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο είναι ηχηρό.

Ο πρόεδρος Τραμπ, όπως αναφέρεται σε αυτή, τάχθηκε κατά των παρεμβάσεων στη Λιβύη μιλώντας στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Οι ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε ότι οι ξένες παρεμβάσεις περιπλέκουν την κατάσταση στη Λιβύη. Οι ηγέτες συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη αποσυμπίεσης της κατάστασης στο Ιντλίμπ της Συρίας, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για το στρατιωτικό μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ της Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ανοιξε ο δρόμος για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Είχε προηγηθεί η έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη. Αυτό που απομένει πλέον είναι πότε ο Ερντογάν θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του και θα συνδράμει στρατιωτικά στην κυβέρνηση Σαράτζ.

Υπέρ της αποστολής στρατευμάτων ψήφισαν 325 βουλευτές, με μόνο 184 να εναντιώνονται στα σχέδια του τούρκου προέδρου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος στήριξαν την πρόταση, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ψήφισαν κατά.

«Η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπέβαλε στρατιωτικό αίτημα προς την Τουρκία ενάντια στις απειλές προς την ενότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης» ανέφερε η πρόταση, ενώ προσέθετε: «Εάν δεν σταματήσουν οι λεγόμενες επιθέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και αν οι συγκρούσεις [στη Λιβύη] οδηγήσουν σε έναν μαζικό εμφύλιο πόλεμο, τα συμφέροντα της Τουρκίας θα επηρεαστούν αρνητικά τόσο στη λεκάνη της Μεσογείου όσο και στη βόρεια Αφρική».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024