Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν για τη Λιβύη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε αμέσως μετά το «πράσινο» φως του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων».

Παράλληλα, συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, ενώ ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαδηλώσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και καλωσόρισε τον τερματισμό της πολιορκίας της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Ανοιξε ο δρόμος για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Είχε προηγηθεί η έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη. Αυτό που απομένει πλέον είναι πότε ο Ερντογάν θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του και θα συνδράμει στρατιωτικά στην κυβέρνηση Σαράτζ.

Υπέρ της αποστολής στρατευμάτων ψήφισαν 325 βουλευτές, με μόνο 184 να εναντιώνονται στα σχέδια του τούρκου προέδρου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος στήριξαν την πρόταση, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ψήφισαν κατά.

«Η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπέβαλε στρατιωτικό αίτημα προς την Τουρκία ενάντια στις απειλές προς την ενότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης» ανέφερε η πρόταση, ενώ προσέθετε: «Εάν δεν σταματήσουν οι λεγόμενες επιθέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και αν οι συγκρούσεις [στη Λιβύη] οδηγήσουν σε έναν μαζικό εμφύλιο πόλεμο, τα συμφέροντα της Τουρκίας θα επηρεαστούν αρνητικά τόσο στη λεκάνη της Μεσογείου όσο και στη βόρεια Αφρική».

«Αναχαιτίζουμε τις περιφερειακές απειλές»

«Με τη βοήθεια στη Λιβύη, η Τουρκία συνεχίζει να αναχαιτίζει περιφερειακές απειλές, να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της». Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά το «πράσινο» φως του κοινοβουλίου.

«Ελπίζω με την επικύρωση της αποστολής (στρατευμάτων), εκείνοι που διατηρούν την επιθετικότητά τους στη Λιβύη να λάβουν το σχετικό μήνυμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Καταδικάζει η Αίγυπτος

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου».

Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024