Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
La Stampa : Η Ρώμη στηρίζει τον EastMed - Η Τουρκία απειλεί και την Ιταλία

La Stampa : Η Ρώμη στηρίζει τον EastMed – Η Τουρκία απειλεί και την Ιταλία

«H Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed» τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία προχώρησε σε εχθρικές ενέργειες και έναντι της Ιταλίας, εκτός από εκείνες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου».

Στη συμφωνία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ για τον αγωγό EastMed – υπεγράφη χθες στην Αθήνα – αναφέρεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Η Ιταλία στηρίζει»

«H Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed», που εγείρει «πρόκληση για την Τουρκία, η οποία απαιτεί κυριαρχία επί των υδάτων που διασχίζει» ο αγωγός, γράφει η εφημερίδα.

«Ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουνέλι με επιστολή του προς τον έλληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε «τις θερμότερες ευχές του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος»», συνεχίζει το άρθρο της La Stampa.

Η εφημερίδα τονίζει ότι στο μέλλον ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ποσειδών, που συνδέει Ελλάδα – Ιταλία και, μολονότι αυτό είναι πιο δύσκολο, με τον αγωγό TAP, βορειότερα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι σε σχέση με αυτές τις δυο ενεργειακές υποδομές έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από μέρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο συγκυβερνά την Ιταλία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας»

«Η διένεξη με την Τουρκία είναι σαφώς εντονότερη και η επίλυσή της πιο δύσκολη. Η διαδρομή του αγωγού EastMed αψηφά την συμφωνία της Αγκυρας με την Τρίπολη, με την οποία οι Τούρκοι θεωρούν ότι διαθέτουν (χωρίς καμία νομική βάση) την κυριαρχία επί των υδάτων που θα διασχίζει η υποθαλάσσια αυτή ενεργειακή υποδομή.

»Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τα επιχειρήματα της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου (αλλά και του Ισραήλ) έναντι της Τουρκίας», θυμίζει η La Stampa.

Για τη στάση της Αγκυρας, το άρθρο αναφέρει: «Η Τουρκία προχώρησε σε εχθρικές ενέργειες και έναντι της Ιταλίας, εκτός από εκείνες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι ιστορικοί της αντίπαλοι.

»Εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, άλλωστε, κατέχει με τον στρατό της το ένα τρίτο του κυπριακού εδάφους. Κατοχή η οποία δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Απαγόρευσε με τα όπλα»

»Πρόσφατα, η Αγκυρα έστειλε πλοία για γεωτρήσεις, συνοδευόμενα από πολεμικά σκάφη, σε ύδατα επί των οποίων η Κύπρος έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα. Η Τουρκία απαγόρευσε – με τα όπλα – σε πλοίο της ιταλικής εταιρίας Saipem να εργαστεί στην περιοχή αυτή».

Ακόμη, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως «ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Τουρκίας», αλλά επανέλαβε ότι βάσει του διεθνούς δικαίου «η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των υδάτων που ελέγχουν»».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024