Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ οι φωτογραφίες με τον κακοποιημένο σκηνοθέτη – Ξεκινά εισαγγελική έρευνα

Εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ οι φωτογραφίες με τον κακοποιημένο σκηνοθέτη – Ξεκινά εισαγγελική έρευνα

Οι εικόνες ντροπής, το κύμα συμπαράστασης και οι δηλώσεις του Δημήτρη Ινδαρές.

Την αστυνομία εκθέτουν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο με τον σκηνοθέτη, Δημήτρη Ινδαρέ, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στις δύο εικόνες φαίνονται ξεκάθαρα τα σημάδια κακοποίησης του σκηνοθέτη μετά από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του κατά την διάρκεια επιχείρησης σε υπό κατάληψη, διπλανό, κτίριο στο Κουκάκι.

Οι εικόνες της ντροπής

Ειδικότερα στις φωτογραφίες φαίνεται ο σκηνοθέτης να φορά κολάρο και να έχει μελανιές στο δεξί του μάτι και στο μέτωπό.

Δεν είναι μόνο όμως οι συγκεκριμένες εικόνες που προκαλούν.

Η εικόνα από την στιγμή της σύλληψης του σκηνοθέτη και των δύο του γιων προκαλεί επίσης οργή.

Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, ο σκηνοθέτης  και οι δύο γιοι του είναι δεμένοι πισθάγκωνα και περικυκλωμένοι από αστυνομικούς ΟΠΚΕ στην ταράτσα του σπιτιού τους στο Κουκάκι.

Στην φωτογραφία διακρίνεται και ένας αστυνομικός να κρατάει κάποια χαρτιά στα χέρια του και να στέκεται δίπλα από τον Δημήτρη Ινδαρέ, ο οποίος με την σειρά του κοιτά τον γιο του που βρίσκεται και αυτός δεμένος στο πάτωμα.

Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε ο ANT1, τραβήχτηκε το πρωί της Τετάρτης και μάλιστα λίγα λεπτά αφ΄ότου οι αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο σπίτι της οικογενείας και είχαν συλλάβει τους τρεις άνδρες επειδή…. διαμαρτυρήθηκαν.

Τα παραπάνω στιγμιότυπα  μάλιστα δόθηκαν στην δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η οποία επιμένει πως όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αστυνομική βία, αλλά εν αντιθέσει υπήρξε παγίδα θανάτου για τους αστυνομικούς.

Ντόρος για την πλαστικές vs ελαστικές σφαίρες

Την ίδια ώρα, ντόρος έχει προκληθεί σχετικά με το αν στην κατάληψη στο Κουκάκι χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία πλαστικές σφαίρες ή ένα άλλο είδος όπλου με την ονομασία, MR-35 MANURHIN.

Από την πλευρά της,  η ΕΛΑΣ το  διαψεύδει και αυτό τονίζοντας πως  οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν «ελαστικές μπάλες» και όχι τις παραπάνω.

Ξεκινά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Με αφορμή τα παραπάνω και άλλα δημοσιεύματα του Τύπου, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για καταγγελίες περί αστυνομικής βίας.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων από αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων εκείνο της σωματικής βλάβης.

Τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Ινδαρές μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

«Δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε», ανέφερε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, λίγο αφότου αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα το μεσημέρι της Πέμπτης (19/12/2019) μέχρι την αυριανή δίκη τους στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση σχετικά με το θέμα, πράγμα που είναι έξω από τις επιθυμίες μας. Μεγάλο μας παράπονο είναι ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη σε αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε. Όταν καταλαγιάσει όλο αυτό θα μπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διατάσεις όμως το να υπάρχει μία πόλωση εξωφρενική, οδηγεί στο να χαθεί το νόημα και πολλά άλλα πράγματα» ανέφερε ο σκηνοθέτης μιλώντας στο thebest.gr.

Έρση Ινδαρέ: Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική

Νωρίτερα, η σύζυγός του, Έρση Σπαρτιώτη – Ινδαρέ  είχε μιλήσει στο ίδιο μέσο για την τραγικότητα της κατάστασης που βίωσαν.

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που μας συμβαίνει. Πραγματικά δεν μπορώ να ούτε να μιλήσω».

Η ίδια εμφανίστηκε φανερά εξαντλημένη και χωρίς να μπορεί να πιστέψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικογένειά της.

Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών: Η κακοποίηση του Δημήτρη Ινδαρέ είναι ένα σοκαριστικό γεγονός

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Σκηνοθετών- Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου η οποία αναφέρει πως η κακοποίηση του σκηνοθέτη αποτελεί σοκαριστικό γεγονός.

Όσοι γνωρίζουν τον Δημήτρη Ινδαρέ δεν μπορούν παρά να γελάσουν

Ειδικότερα, η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εκφράζει με ανακοίνωσή της «την έντονη ανησυχία της, καθώς η εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι  στάθηκε αφορμή για την εισβολή στο σπίτι του συναδέλφου σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, χωρίς εντολή εισαγγελέα, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με την κατάληψη».

Επιπλέον, η ΕΣΠΕΚ τονίζει ότι «αποτελεί σοκαριστικό γεγονός η κακοποίηση του. Κι αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου της οικίας τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής».

Η ΕΣΠΕΚ αναφέρει ότι «όσοι γνωρίζουν τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούν παρά να «γελάσουν» με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό συνάδελφο μας να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού».

Ανησυχία και προβληματισμός
«Η ανησυχία μας και ο προβληματισμός μας επεκτείνεται στο συνολικότερο κλίμα των τελευταίων ημερών, που αμαυρώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας και μας επιστρέφει σε ατμόσφαιρες άλλων δυσάρεστων εποχών, με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη. Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα», τονίζει η ΕΣΠΕΚ , η οποία καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση «αν τελικά στόχος τους είναι η δημιουργία διαταραγμένου, επικίνδυνα ακροδεξιού κλίματος, με το πρόσχημα της καταστολής της ανομίας»

Δεκάδες καλλιτέχνες στο πλευρό του σκηνοθέτη

Δεκάδες καλλιτέχνες στηρίζουν από χθες με κάθε τρόπο τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ ο οποίος συνελήφθη μαζί με τους δύο γιος τους στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης της Ματρόζου 45 στο Κουκάκι.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κείμενο στήριξης στον σκηνοθέτη το οποίο υπογράφουν δεκάδες καλλιτέχνες αλλά και πνευματικοί άνθρωποι της χώρας.

Μεταξύ αυτών: ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Στέφανος Κορκολής, η Λένα Πλάτωνος , Νίκος Πλατύραχος, Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Καρατζιάς , Μάρω Δούκα, Σεμίνα Διγενή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης Τσαρούχας, Ευγενία Λουπάκη, Ελενα Ακρίτα, Μίλτος Λογιάδης.

Αναλυτικά το κείμενο στήριξης
Όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, διαβάσαμε σοκαρισμένοι την είδηση ότι, τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με μια κατάληψη. Χωρίς ένταλμα έρευνας, οι αστυνομικοί ανέβηκαν στην ταράτσα, έδειραν και συνέλαβαν τον Δημήτρη και τα δύο παιδιά του.

Οι τρεις προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ με χειροπέδες, χτυπημένοι, και κρατήθηκαν χωρίς να έχουν επικοινωνία με τον δικηγόρο τους μέχρι αργά το βράδυ. Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Όσοι γνωρίζουμε τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούμε παρά είτε να «γελάσουμε» ειρωνικά είτε να εξοργιστούμε με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό άνθρωπο να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Ούτε στην πιο «κακή» ταινία δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε όσους προσπαθούν να σπιλώσουν την υπόληψη του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σε όσους επιχειρούν να τους ενοχοποιήσουν με έωλες και ψευδείς αποδείξεις, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια Ινδαρέ. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους.

Οι υπογραφές

Κυριάκος Αγγελάκος – σκηνοθέτης

Αχιλλέας Κυριακίδης – συγγραφέας/ σκηνοθέτης/ μεταφραστής

Μάρω Δούκα – συγγραφέας

Νίκος Ξυδάκης – δημοσιογράφος

Έλενα Ακρίτα – δημοσιογράφος

Βασίλης Μαζωμένος – σκηνοθέτης

Ναταλί Χατζηαντωνίου – δημοσιογράφος

Αντώνης Μποσκοΐτης – δημοσιογράφος/ σκηνοθέτης

Μίλτος Λογιάδης – μαέστρος/ μουσικός

Θανάσης Παπακωνσταντίνου – συνθέτης

Χάρης Τζωρτζάκης – ηθοποιός

Κίρκη Καραλή – σκηνοθέτις

Άρης Στυλιανού – αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ

Όλγα Σφέτσα – σκηνογράφος

Μιράντα Τερζοπούλου – μουσικολόγος/ ποιήτρια

Νίνος Φενέκ Μικελίδης – κριτικός κινηματογράφου

Φωτεινή Λαμπρίδη – δημοσιογράφος/ στιχουργός

Ευάννα Βενάρδου – δημοσιογράφος

Μαρία Γκασούκα – καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου/ ακτιβίστρια

Χριστόφορος Σταμπόγλης – ερμηνευτής

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης – συγγραφέας/ δημοσιογράφος

Κώστας Κουτσολέλος – ηθοποιός

Στράτος Κερσανίδης – κριτικός κινηματογράφου/ ραδιοφωνικός παραγωγός

Κατερίνα Μαλακατέ – συγγραφέας

Πανδώρα Μουρίκη – σκηνοθέτις

Μαργαρίτα Συγγενιώτου – ερμηνεύτρια

Σταμάτης Κραουνάκης – συνθέτης

Λένα Πλάτωνος – συνθέτις

Σεμίνα Διγενή – δημοσιογράφος/ συγγραφέας

Στέφανος Κορκολής – συνθέτης

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος – σκηνοθέτης

Θέμης Καραμουρατίδης – συνθέτης

Νίκος Γραικός – καθηγητής ελληνικών στο Παρίσι

Ερασμία Μάνου – ερμηνεύτρια/ τραγουδοποιός

Λιάνα Μαλανδρενιώτη – δημοσιογράφος

Πέλα Σουλτάτου – συγγραφέας

Κώστας Τερζής – κριτικός κινηματογράφου

Φανή Πλατσατούρα – δημοσιογράφος

Ερωφίλη – ερμηνεύτρια Ιωάννα Κλεφτόγιαννη – δημοσιογράφος

Πασχάλης Τσαρούχας – ηθοποιός/ σκηνοθέτης

Βασίλης Νικολαΐδης – σκηνοθέτης

Ελισάβετ Χρονοπούλου – σκηνοθέτης

Κυριάκος Σιφιλτζόγλου – ποιητής

Θανάσης Νεοφώτιστος – σκηνοθέτης

Τίνα Μανδηλαρά – δημοσιογράφος/ κριτικός λογοτεχνίας

Γρηγόρης Βαλλιανάτος – δημοσιογράφος/ ακτιβιστής

Γιώργος Φρέντζος – διευθυντής φωτογραφίας

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης – δημοσιογράφος

Βαρδής Μαρινάκης – σκηνοθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος – συνθέτης

Χρήστος Ξανθάκης – δημοσιογράφος

Όλγα Στέφου – δημοσιογράφος

Δημήτρης Σούλτας – δημοσιογράφος

Δημήτρης Κανελλόπουλος – δημοσιογράφος

Έφη Γιαννοπούλου – μεταφράστρια/ κριτικός Μελπομένη Μαραγκίδου – δημοσιογράφος

Σπύρος Αλεξίου – δημοσιογράφος

Δώρα Χρυσικού – ηθοποιός

Μαρία Σιδηροπούλου – δημοσιογράφος

Αλεξία Παλαιστή – σύμβουλος επικοινωνίας

Μάνια Παπαδημητρίου – ηθοποιός

Ελευθερία Κυρίτση – δημοσιογράφος

Στέλλα Βλαχογιάννη – δημοσιογράφος/ ποιήτρια

Μιρέλλα Λεγάκη – πρόεδρος κινηματογραφικής λέσχης Αγίας Παρασκευής

Χριστίνα Παπασταθοπούλου – δημοσιογράφος

Μιμίκα Γιαννοπούλου – δρ αρχαιολόγος

Μαρία Πετρίτση – συγγραφέας/ υπάλληλος ΕΕ

Νικόλαος Λιόλιος – οικονομολόγος

Άρης Καλαντίδης – πολεοδόμος Ιωάννα Χρονοπούλου – photo editor

Γιούλη Τσαγκαράκη – ηθοποιός

Σήφης Πολυζωΐδης – ηθοποιός

Πηγή Δημητρακοπούλου – σκηνοθέτις

Νίκος Σπυρόπουλος – μουσικός

Μυρτώ Γκόνη – ηθοποιός

Δημήτρης Κομνηνός – σκηνοθέτης

Ανδρέας Πετρόπουλος – δημοσιογράφος

Άρης Χατζηγεωργίου – δημοσιογράφος

Γεράσιμος Λιβιτσάνος – δημοσιογράφος

Αθηνά Καραμπά – εγκληματολόγος

Λάγια Τζώρτζη – ψυχολόγος/ συνταξιούχος ΥΠΕΠΘ

Δέσποινα Κουτσούμπα – αρχαιολόγος

Ευγενία Λουπάκη – δημοσιογράφος/ ραδιοφωνική παραγωγός/ ποιήτρια

Παντελής Θεοχαρίδης – ερμηνευτής

Τριαντάφυλλος Δελής – ηθοποιός/ σκηνοθέτης

Πασχαλία Ακριτίδου – χορογράφος

Βασίλης Οικονόμου – σκηνοθέτης/ ηθοποιός

Δημήτρης Καρατζιάς – σκηνοθέτης/ ηθοποιός

Μάνος Αντωνιάδης – μουσικός

Ευτυχία Ροδοπούλου – εικαστικός

Βαγγέλης Παπαμιχαήλ – ραδιοφωνικός παραγωγός/ αρθρογράφος

Νίκος Ντάλλας – ηθοποιός

Λήδα Πιμπλή – δημοσιογράφος

Βασίλης Κοσμόπουλος – σκηνοθέτης, πρώην γενικός διευθυντής ΕΚΚ

Ισαβέλλα Μαυράκη – σκηνοθέτις

Πέννυ Ξενάκη – ερμηνεύτρια

Μαρία Πασχαλίδου – εικαστικός

Ιωάννα Δρόσου – δημοσιογράφος

Μηνάς Ιωάννης – πολιτικός μηχανικός Νίκος Πλατύραχος – συνθέτης

Κλειώ Καραγιαννοπούλου – φιλόλογος/ θεατρολόγος

Σταύρος Στάγκος – σκηνοθέτης

Πολ Ζαχαριάδης – λυρικός ερμηνευτής/ ηθοποιός

Βαγγέλης Προβιάς – συγγραφέας

Νίκος Γιαννόπουλος – δημοσιογράφος

Αγγελική Σχινά – συνταξιούχος νοσηλεύτρια

Κώστας Ιορδανίδης – μοντέρ

Δέσποινα Τσαντέ – δημοσιογράφος

Βαγγέλης Κάλιοσης – συγγραφέας

Γιάννης Σακαρίδης – σκηνοθέτης

Χίλντα Παπαδημητρίου – συγγραφέας/ μεταφράστρια

Κατερίνα Μπέη – συγγραφέας/ σεναριογράφος

Θανάσης Τριαρίδης – συγγραφέας

Χάρης Μαυρουδής – ηθοποιός

Νίκος Ξύδης – μουσικός

Νίκος Αρβανίτης – ηθοποιός

Ντίνα Αβαγιανού – ηθοποιός

Πασχάλης Κορωναίος – δημοσιογράφος

Δημήτρης Παπαδάτος – ηθοποιός

Θεόδωρος Φίλος – σκηνοθέτης/ συγγραφέας

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024