Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβα στη Μεσόγειο : Ανοιχτό το Ισραήλ σε κοινό αγωγό με την Τουρκία

Βόμβα στη Μεσόγειο : Ανοιχτό το Ισραήλ σε κοινό αγωγό με την Τουρκία

Αξιωματούχοι του Ισραήλ αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν την πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν την πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Η αποκάλυψη

Την αποκάλυψη που, εφόσον ισχύσει, θα αλλάξει τους γεωπολιτικούς κανόνες του παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο, κάνει μέσω Twitter ο δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού του Ισραήλ Amichai Stein .

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό θα συμβεί «εάν οι Τούρκοι είναι σοβαροί».
Και προσθέτει πως αυτό το ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τον κοινό αγωγό του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Ιταλίας.

Οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το θέμα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας διεξήχθησαν την περίοδο 2015 – 2017, τονίζει ο Amichai Stein.

Και προσθέτει ότι τότε εξετάστηκαν οι δυνατότητες δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ευρώπη, ο οποίος θα διέσχιζε την Τουρκία.

Μετά τα δημοσιεύματα

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά τα τελευταία ισραηλινά δημοσιεύματα που φέρουν την Αγκυρα να προσεγγίζει το Ισραήλ σχετικά με αυτό το θέμα.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ διατυπώθηκε εκ νέου η πρόταση του κοινού αγωγού φυσικού αερίου.

Ο αμερικανικός χάρτης

Το θέμα της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας δεν είναι καινούργιο.

Τον Ιούνιο του 2019, η ιστοσελίδα Μc Clatchy DC είχε αποκαλύψει χάρτη του υπουργείου Ενέργειας (Bureau of energy Resources) των ΗΠΑ στον οποίο παρουσιάζονται τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, αλλά και οι υποδομές αξιοποίησής του.

Ο χάρτης (κάτω), όπως αποκάλυψε μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρώην ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας Αμος Χοκστάιν, παρουσιάστηκε προσωπικά στον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017 και βρίσκεται στην κατοχή τόσο της Κύπρου, όσο του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Σε αυτόν αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δείχνει αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Ο συγκεκριμένος αγωγός εμφανίζεται με τη σήμανση «proposed» (έχει προταθεί), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από ποιους ακριβώς έχει προταθεί.

Από το Ισραήλ

Παράλληλα, υπάρχει και αγωγός που, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ, διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ, καταλήγοντας στην Αλεξανδρέττα.

Επιπλέον, είναι αποτυπωμένες και οι τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από την Κύπρο, όπως τις επικαλείται η Τουρκία, στη βάση της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας.

Η Κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτυπώνεται στο σύνολό της, αλλά μόνο το οριοθετημένο κομμάτι με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος χάρτης έχει παρακινήσει τα μέλη του

Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στη συγκρότηση του EastMed Gas Forum , που θα ενισχύσει και θα εμπλέξει ταυτόχρονα τις οικονομίες αρκετών χωρών σε αποδόσεις εδώ και δεκαετίες.

Προσωπικά στον Ερντογάν

Ο Χόκσταϊν, αποκάλυψε ότι ο χάρτης παρουσιάστηκε προσωπικά στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ειρηνευτική διαδικασία του Κυπριακού 2015-2017 και έθεσε τις βάσεις για την προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά την κρίση του στολίσκου της Γάζας.

«Οι Λιβανέζοι το έχουν, οι Ισραηλινοί το έχουν, οι Κύπριοι το έχουν – αυτό ήταν ένα τεράστιο ενδιαφέρον», είπε.

Ο εν λόγω χάρτης εκπονήθηκε κατά τoν δεύτερο γύρο αδειοδότητης της ΑΟΖ, πριν ακόμη υπάρξει εμπλοκή της Exxon Mobil και γίνουν οι ανακαλύψεις σε Γλαύκο και Καλυψώ από ΕΝΙ.

Συνέχεια των διοικήσεων Ομπάμα και Τραμπ

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «αρχιτέκτονα» του εγχειρήματος Αμος Χόκσταϊν, υπάρχει «σπάνια περίπτωση συνέχειας μεταξύ των διοικήσεων Ομπάμα και Τραμπ.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε αρχικά από τους χαρτογράφους του κρατικού τμήματος και τους ενεργειακούς διπλωμάτες που εργάστηκαν υπό την διεύθυνση του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν»

Ως γενική ιδέα, το άρθρο ισχυριζόταν ότι επικεφαλής σύμβουλοι της Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ θεωρούν πως η πορεία για το σχέδιο ειρήνης στη Μέση Ανατολή αποτυπώνεται έμμεσα και στον χάρτη που αποδεσμεύτηκε.

Παραμένει στο τραπέζι…

Ουσιαστικά, όπως καταδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, η αμερικανική πρόταση εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι καθώς μέρος της αποτελεί η φερόμενη επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αλλά και τη χθεσινή αποκάλυψη του ισραηλινού δημοσιογράφου Amichai Stein.

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024