Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία σε Ισραήλ : Ο αγωγός EastMed χρειάζεται την έγκρισή μας

Τουρκία σε Ισραήλ : Ο αγωγός EastMed χρειάζεται την έγκρισή μας

Μετά την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, φαίνεται η η Τουρκία βάζει στο «τραπέζι» και άλλες διεκδικήσεις

Το ένα μέτωπο μετά το άλλο ανοίγει η Άγκυρα σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Μετά την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, φαίνεται η η Τουρκία βάζει στο «τραπέζι» και άλλες διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία επικαλείται δημοσίευμα της ισραηλινής «Jerusalem Post», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να του… υπενθυμίσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως ο αγωγός χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Επιβεβαιώνει και η Τουρκία την απομάκρυνση ισραηλινού πλοίου

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το sigmalive.com, μετά τα ισραηλινά ΜΜΕ, και η Τουρκία επιβεβαιώνει τώρα την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στα λεγόμενα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Το ισραηλινό σκάφος «Bat-Galim» ειδοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψει μία περιοχή, που, σύμφωνα με την Άγκυρα, αποτελούν «χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ» και την οποία έχει κηρύξει μονομερώς τεμάχιο η Κυπριακή Δημοκρατία, παραβλέποντας ότι ταυτόχρονα αποτελεί και τεμάχιο της ‘ΤΔΒΚ’, η οποία έχει παραχωρήσει μάλιστα και σχετική άδεια για έρευνες στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων. Λίγο μετά την προειδοποίηση πάντως, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», το ισραηλινό αεροσκάφος υπάκουσε και απομακρύνθηκε.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως στο περιστατικό με το ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας το οποίο συνέβη πριν από δύο εβδομάδες, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε μήνυμα και οι Τούρκοι απαίτησαν από το πλοίο και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Το Τελ Αβίβ δεν προχώρησε ούτε σε διάβημα, ούτε έστειλε κάποια ναυτική ή αεροπορική βοήθεια στο ερευνητικό σκάφος του.

Σημειώνεται ότι το σκάφος έπλεε μετά από άδεια των κυπριακών Αρχών.

Υποβαθμίζουν το περιστατικό οι Κύπριοι

Στο θέμα που έχει προκαλέσει αίσθηση καθώς αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι Τούρκοι έχουν ανοίξει τη «βεντάλια» των απειλών και σε άλλες χώρες, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Ο υπουργός Άμυνας,  επιβεβαίωσε ότι πράγματι στις 18 Νοεμβρίου ένα τουρκικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού κάλεσε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος, να αποχωρήσει από περιοχή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο – όπως είπε – δεν επρόκειτο για «θερμό επεισόδιο».

Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές. Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του «Μπεν Γκουριόν» επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος, καθηκόντως από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνες επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο σημείο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά συνόδευσαν ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στην παρεμπόδιση της 18ης Νοεμβρίου.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024