Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ο «East Med Act» - Τι σημαίνει για Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο

Στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ο «East Med Act» – Τι σημαίνει για Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο

Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα

Μέρος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί πλέον το ελληνικού ενδιαφέροντος έργο «EastMed Act» καθώς έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων (appropriations bill), η επικύρωση του οποίου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης στην πορεία του «EastMed Act», καθώς αν ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τον υπογράψει ως νόμο του κράτους. Το γεγονός αυτό θα αποτελεί ουσιαστικά επικύρωση του «EastMed Act» και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν ξεχωριστές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για την έγκρισή του.

Τι προβλέπει

Στο επίμαχο νομοθέτημα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

  • Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
  • Η εγκαθίδρυση Ενεργειακού Κέντρου Συνεργασίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη
  • Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα
  • Η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο
  • Η υποχρέωση υποβολής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου
  • Η υποχρέωση υποβολής έκθεσης με τις κακόβουλες δραστηριότητες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

Καλωσορίζοντας την ενσωμάτωση του «EastMed Act» στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «στη σημερινή Ουάσιγκτον, όπου η πολιτική διχόνοια έχει παραλύσει το Κογκρέσο, είναι ίσως περισσότερο σημαντικό από ποτέ να γνωρίζουμε πώς παίζεται το νομοθετικό παιχνίδι για να προσαρμόζουμε καταλλήλως την στρατηγική μας. Και κάναμε ακριβώς αυτό σε αυτή την περίπτωση».

Ισχυρή διακομματική υποστήριξη

Η ενσωμάτωση σχετικών νομοσχεδίων στον προϋπολογισμό αποτελεί μια πάγια τακτική που ακολουθείται συνήθως για νομοσχέδια τα οποία χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητα και χαίρουν διακομματικής στήριξης. Σημειώνεται ότι το «EastMed Act» είχε κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή διακομματική υποστήριξη.

Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς οι βασικοί εισηγητές του στη Γερουσία ήταν ο Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εκλέγεται ως Ρεπουμπλικάνος στη Φλόριντα. Αντιστοίχως, οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τεντ Ντόιτς σε συνδυασμό με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη.

Στην προσπάθεια προώθησης του «EastMed Act» είχε πρωτοστατήσει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) σε συνεργασία με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και την χριστιανική οργάνωση «Christians United for Israel». Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, εκτιμά ότι το εύρος αυτού του συνασπισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία του νομοσχεδίου.

«Στη Γερουσία, ένα σώμα που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, καταφέραμε να έχουμε περισσότερους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που στήριζαν το νομοσχέδιο λόγω της κινητοποίησης των ευαγγελικών ομάδων που έχουν στενή συνεργασία με το HALC» εξήγησε ο κ. Ζεμενίδης.

Πώς το «EastMed Act» ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Το πρώτο βήμα έγινε όταν τα προεδρία της επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής και της Γερουσίας δέχθηκαν να ενσωματωθεί το «EastMed Act» στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill).

Στο επόμενο στάδιο, οι ηγέτες του Κογκρέσου (Νάνσι Πελόζι, Κέβιν ΜακΆρθι, Μιτς Μακόνελ, Τσακ Σούμερ) έδωσαν και αυτή με τη σειρά τους το πράσινο φως για την ενσωμάτωση του νομοσχεδίου. Η μόνη τροπολογία στην εκδοχή του νομοσχεδίου που τελικώς εισήχθη αφορά τις προβλέψεις για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, καθώς υπάρχει αντίστοιχη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAΑ).

Μάλιστα, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο NDAA είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς όταν είχε συνταχθεί το «EastMed Act» η Άγκυρα δεν είχε παραλάβει ακόμα το ρωσικό σύστημα S-400.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας. Αν τελικώς υπερψηφιστεί, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και το «EastMed Act» θα είναι νόμος του κράτους.

Τα συμπεράσματα του «EastMed Act»

Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι η ασφάλεια των εταίρων και των συμμάχων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει κρίσιμη σημασία για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Θεωρεί την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και βασικό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και το Ισραήλ αποτελεί σταθερό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει οριστεί ως «σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και «σημαντικός στρατηγικός εταίρος». Παράλληλα, η Κύπρος είναι βασικός στρατηγικός εταίρος και υπέγραψε μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Νοεμβρίου 2018 για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Αναφορά, γίνεται και στη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στις 20 Μαρτίου 2019 και σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Θάλασσα που θα μπορούσε να διαταράξει τη σταθερότητα, να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο ή να υπονομεύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024