Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκθεση - κόλαφος κατά της Τουρκίας για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρήματος

Εκθεση – κόλαφος κατά της Τουρκίας για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρήματος

Στην έκθεσή του ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force) επισημαίνει τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής

Αμεσο κίνδυνο να τεθεί στη «γκρίζα λίστα» χωρών για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και αδυναμία ελέγχων από παράνομες δραστηριότητες διατρέχει η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του FATF, του διεθνούς παρατηρητηρίου για το ξέπλυμα χρήματος.

Στην έκθεσή του ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force) επισημαίνει τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, από τους 11 τομείς ελέγχου, η Τουρκία κρίθηκε ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες ή ριζικές αλλαγές στους εννέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η Άγκυρα θα τεθεί υπό παρατήρηση για ένα έτος και θα μπορούσε να προστεθεί στη «γκρίζα λίστα» αν δεν βελτιώσει.

Ζητά βελτιώσεις

Το παρατηρητήριο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε ριζικές βελτιώσεις για μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η γείτονα έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, Στο πλαίσιο αυτό παραπέμπει σε δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, τα οποία δείχνουν ότι από τις 6.000 δίκες για σχετικά αδικήματα το 2017, μόνο οι 115 κατέληξαν σε καταδικαστική απόφαση.

Η Αγκυρα θα πρέπει, επίσης, να βελτιώσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει τη συγκέντρωση, διακίνηση και χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφή», με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι πολύ αργή στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Τέλος, το παρατηρητήριο καλεί την Τουρκία να ενισχύσει τον έλεγχο σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να αναπτύξει εθνική στρατηγική για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024