Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το... όπλο του για τα ελληνοτουρκικά  - Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το… όπλο του για τα ελληνοτουρκικά – Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το κλίμα εθνικής συναίνεσης που υπήρχε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ελληνοτουρκική κρίση άλλαξε... ρότα εγκαλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «το κλίμα θριάμβου που επιχειρεί να στήσει, αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία»

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη από τη Σύνοδο Κορυφής της τουρκικής προκλητικότητας και ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά νέες συμμαχίες, ο ΣΥΡΙΖΑ,σε μία περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα τραβά καθημερινά το… σκοινί,  επιλέγει για μία ακόμη φορά να ασκήσει έντονη κριτική.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το κλίμα εθνικής συναίνεσης που υπήρχε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, άλλαξε… ρότα εγκαλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «το κλίμα θριάμβου που επιχειρεί να στήσει, αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση  αναρωτιέται «γιατί ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», ενώ  καλεί τον έλληνα πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψής του  στις ΗΠΑ, να θέσει το θέμα του EastMed.

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά ισχυροποιείται το «συμμαχικό τόξο» υπέρ της Ελλάδας εξαιτίας των διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δεν συμμερίζονται το «κλίμα θριάμβου» που – σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση – καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Σημειώνει δε πως τα «τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν αποτελούν πεδίο για θριαμβολογίες, ιδίως όταν αυτές δεν πατούν σε πραγματική βάση».

Το κλίμα θριάμβου απέχει από την πραγματικότητα

Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το κλίμα θριάμβου «απέχει πολύ από την πραγματικότητα». Εκτιμά ότι ναι μεν είναι αναμφισβήτητα θετική η στήριξη που παρέχουν οι εταίροι στη χώρα μας ωστόσο προσθέτει με νόημα πως το κομβικό θέμα των κυρώσεων δεν υπάρχει στο κείμενο της απόφασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας το θέμα των κυρώσεων είχαν ζητηθεί και από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

«Το ζήτημα των κυρώσεων δεν τέθηκε ούτε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Για ποιο λόγο το απέφυγε; Ποια ήταν η στάση που κράτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;».

Τέλος, καλεί τον κ. Μητσοτάκη «αντί πανηγυρισμών» να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατρούγκαλος: Ενεργοποίηση κυρώσεων  κατά της Τουρκίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων που πέτυχε η ελληνική διπλωματία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου τη χώρα εκπροσώπησε ο Αλέξης Τσίπρας, και να επεκταθούν οι κυρώσεις σε νέες παράνομες ενέργειες στην περιοχή του άκυρου Μνημονίου».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η προσφυγή στη Χάγη για θέματα υφαλοκρηπίδας δεν αποτελεί νέα ιδέα, αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία το 1999 είχε τεθεί ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προκειμένου να μη διαιωνισθεί η διαφορά. Έχει όμως, ως προϋπόθεση την κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει οριστικό αδιέξοδο στις διερευνητικές και επίσης την κατάρτιση συμφωνητικού, με όλες τις δυσκολίες που αυτό ενέχει».

Τέλος, τόνισε πως «θέλουμε να υπάρχει αρραγές μέτωπο για τα εθνικά θέματα» προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να σιωπήσουμε, όταν η ΝΔ ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων και την επικοινωνιακή ανάγκη να χαϊδέψει τα αυτιά όσων διαπαιδαγώγησε με την πατριδοκαπηλία και τις εθνικιστικές της εξάρσεις».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024