Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα κόκκινα τείχη στην Αγγλία κατέρρευσαν

Τα κόκκινα τείχη στην Αγγλία κατέρρευσαν

Η χειρότερη εκλογική ήττα των Εργατικών εδώ και 84 έτη, ενός κόμματος που με τον Τζέρεμι Κόρμπιν προκάλεσε ιδεολογικό σχίσμα και απομάκρυνε εδώ και καιρό παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα ακόμα μήνυμα που θέλει αποκωδικοποίηση σε βάθος. Πολλά μπορεί να ειπωθούν για τις εκλογές στο Νησί, αλλά ενδιαφέρον έχει, πέρα από την σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον, το γεγονός ότι οι Εργατικοί υπέστησαν ήττα σοκ σε πολλά προπύργιά τους. Εργατικές περιοχές και παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν Συντηρητικούς.

Ενδεικτικά τα παραδείγματα στις περιοχές Blyth Valley (κατ’ εξοχήν η πόλη των ανθρακορύχων), Workington και Leigh του Μάνσεστερ, όπου άλλαξε η εκλογική συμπεριφορά των Εργατικών ψηφοφόρων και κυριάρχησαν οι Συντηρητικοί από το 1935. Άλλοτε βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και της Βόρειας Αγγλίας (π.χ. Στόουκ) επέλεξαν Τζόνσον και ένα καθαρό Brexit.

Το εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, δηλ. η ραχοκοκαλιά των Εργατικών ψήφισε Τζόνσον, αν και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στο Λονδίνο, κράτησαν τις δυνάμεις τους, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως σε ορισμένες περιοχές αστικές αύξησαν τα ποσοστά τους.

Η χειρότερη εκλογική ήττα των Εργατικών εδώ και 84 έτη, ενός κόμματος που με τον Τζέρεμι Κόρμπιν προκάλεσε ιδεολογικό σχίσμα και απομάκρυνε εδώ και καιρό παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Προηγούμενο υπάρχει π.χ. στη Γαλλία, όπου πολλοί σοσιαλιστές, αλλά και κομμουνιστές μετακινήθηκαν στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Οι μετατοπίσεις είναι αρκετές σε πολλές χώρες.  Η πολιτική γεωγραφία δεν είναι ίδια και οι συντεταγμένες αλλάζουν.

Ο βασικότερος λόγος της ήττας του ήταν ότι δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στο μοναδικό ερώτημα των εκλογών. Η στήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος οδήγησε στην εκλογική ήττα.

Το Brexit διέλυσε τους Εργατικούς, καθώς ο Κόρμπιν δεν κατάφερε να κρατήσει μια εκλογική συμμαχία των οπαδών της παραμονής και των υποστηρικτών της εξόδου από την Ε.Ε., ενώ η χώρα διχαζόταν.

Ο Κόρμπιν τα χρόνια της αρχηγίας του έστρεψε σε πιο ριζοσπαστική οδό τους Εργατικούς, θέτοντας εκτός παιχνιδιού τους υποστηρικτές του Μπλερ, ενώ στηρίχθηκε πολύ από τους νεολαίους που τον στήριξαν.

Ο ίδιος όμως φαίνεται δεν έπεισε τη ραχοκοκαλιά του κόμματος, τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν. Ο Κόρμπιν, άνθρωπος της μεσαίας τάξης, τους θεώρησε δεδομένους, ειδικά τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τιμωρήθηκε.

Τα κόκκινα τείχη, σε μερικές περιοχές υπήρχαν για περίπου έναν αιώνα, κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν τους Εργατικούς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Νησί θέλει μελέτη σε βάθος για να εξαχθούν και χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ακόμα και στο πως στέκονται οι πολιτικοί έναντι της Ε.Ε. και στο πλασίο της νέας παγκοσμιοποίησης.

Πάντως απαντήσεις μόνο με εργαλεία του παρελθόντος δεν δίνονται.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024