Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε το σύμβολο του Ice Bucket Challenge - Η συγκινητική ιστορία

Πέθανε το σύμβολο του Ice Bucket Challenge – Η συγκινητική ιστορία

Η πρόκληση του Ice Βucket, όπου οι συμμετέχοντες άδειαζαν πάνω τους έναν κουβά με πάγο και στη συνέχεια διέθεταν ένα ποσό για την χρηματοδότηση ερευνών για την καταπολέμηση της ασθένειας ALS, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν εκατομμύρια δωρεές ανά τον πλανήτη

Πέθανε σε ηλικία 34 ετών ο Πιτ Φρέιτς, ο άνθρωπος που είχε εμπνεύσει πολλούς ανά τον κόσμο το 2014 όταν είχε επιχειρήσει το Ice Bucket Challenge.

Ο Πιτ είχε γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες όταν, παρά το γεγονός ότι υπέφερε ALS και ήταν ακινητοποιημένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε δοκιμάσει το Ice Bucket Challenge, μία τάση που είχε γίνει viral στο διαδίκτυο το 2014.

Η πρόκληση του Ice Βucket, όπου οι συμμετέχοντες άδειαζαν πάνω τους έναν κουβά με πάγο και στη συνέχεια διέθεταν ένα ποσό για την χρηματοδότηση ερευνών για την καταπολέμηση της ασθένειας ALS, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν εκατομμύρια δωρεές ανά τον πλανήτη.

«Ο Πιτ ήταν μια έμπνευση για τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που άντλησαν δύναμη από το θάρρος και την ανθεκτικότητα του», ανέφερε η οικογένεια του.

Η συγκινητική ιστορία του Πιτ

Σύμφωνα με το BBC, ο Πιτ υπήρξε ένας εξαιρετικός παίκτης του μπέιζμπολ στο Boston College της Μασαχουσέτης, και ήταν μάλιστα αρχηγός της ομάδας στο τελευταίο του έτος στο κολέγιο.

Συνέχισε να παίζει επαγγελματικό μπέιζμπολ στη Γερμανία, επιστρέφοντας τελικά στις ΗΠΑ για να συνεχίσει την καριέρα του σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Λίγο μετά έναν τραυματισμό του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 2011, διαγνώστηκε με ALS – μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και της νωτιαίας χορδής, προκαλώντας ακινησία. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Η πρόκληση του Ice Bucket δεν ξεκίνησε από τον Φρέιτς, αλλά αυτός και η οικογένειά του που βοήθησαν να κερδίσει την εθνική προσοχή και να μετατραπεί σε φρενίτιδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το καλοκαίρι του 2014.

Περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα ανέβασαν βίντεο με το Ice Βucket Challengeστο Facebook. Μεταξύ αυτών μάλιστα, ήταν και παγκοσμίως αναγνωρίσιμες φιγούρες όπως ο Τζορτζ Μπους, η Οπρα Γούινφρει, η Lady Gaga και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τoν Σύλλογο για το ALS, οι δωρεές έφτασαν τα 115 εκατομμύρια δολάρια, μέσω της πρόκλησης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ εβδομάδων το 2014.

Τι είναι η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS)

Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση είναι μια ταχέως προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή στην οποία το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο επιλεκτικός θάνατος των κινητικών νευρώνων καταλήγοντας σε προοδευτική αδυναμία και τον θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η ALS συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από το διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την νόσο το 1941. Η συχνότητα είναι 1-2 ανά 100.000 άτομα ανά έτος και η επικράτηση 4-13 ανά 100.000.

Η ακριβής αιτία του εκλεκτικού εκφυλισμού κινητικού νευρώνα στο ALS παραμένει άγνωστη.

Η ALS ξεκινά συχνά με συσπάσεις των μυών και αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι , ή με κάποιο τραύλισμα. Τελικά, η ALS επηρεάζει την ικανότητα για τον έλεγχο των μυών που απαιτούνται για να κινηθούμε, να μιλήσουμε, να τραφούμε και να αναπνεύσουμε.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024