Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βία στην ερωτική πράξη: Τι λένε οι έρευνες για τη συναίνεση

Βία στην ερωτική πράξη: Τι λένε οι έρευνες για τη συναίνεση

Ο σεβασμός δεν υπάρχει όταν η συγκατάθεση απουσιάζει και η βία «αναλαμβάνει» τα ηνία

To σεξ είναι κάτι που θα έπρεπε να πλαισιώνεται ουσιαστικώς από σεβασμό. Αυτό σημαίνει πλήρη συγκατάθεση και να προσφέρει ικανοποίηση και στους δύο παρτενέρ. Συμβαίνει όμως κάτι για το οποίο δυστυχώς σπάνια ακούμε και πιο πολύ σπάνια ερευνάται.

Έρευνα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον το 1/3 των γυναικών κάτω των 40 έχει υποστεί μη συναινετικό ξύλο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στραγγαλισμό, δέσιμο, φτύσιμο κατά τη διάρκεια του σεξ (το οποίο σεξ να σημειωθεί πως είναι συναινετικό).

Έρευνα της BBC Radio 5 Live από τις γυναίκες, που είχαν υποστεί οποιαδήποτε από αυτές τις πράξεις, με τη θέλησή τους ή όχι, το 20% δήλωσε ότι κατόπιν ένιωσαν αναστατωμένες ή φοβισμένες.

Η έρευνα έγινε μετά από πρόσφατες υποθέσεις γυναικών οι οποίες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια άγριου σεξ. Η Γκρέις Μιλέιν, 22χρονης βρετανής τουρίστρια, συνιστά ένα τέτοιο περιστατικό και η οποία βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στραγγαλισμένη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Ο δράστης, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία αλλά δήλωσε πώς ήταν αθώος. Την αθωότητά του τη βασίζει όπως δήλωσε ο ίδιος, στο ότι ο θάνατος της κοπέλας προέκυψε από ατύχημα στη διάρκεια συναινετικής σεξουαλικής πράξης.

Δήλωση-καταγραφή

Στο πλαίσιο της έρευνας μια 23χρονη, η Αννα, δήλωσε στο BBC ότι έχει βιώσει ανεπιθύμητες πράξεις βίας. Αυτές αφορούσαν τρεις περιπτώσεις συναινετικού σεξ, με τρεις διαφορετικούς άνδρες.  Η βία άρχισε με τράβηγμα μαλλιών και χαστούκια.

Στη συνέχεια ο άνδρας προσπάθησε να βάλει τα χέρια του γύρω από το λαιμό της: «Σοκαρίστηκα», είπε, «αισθάνθηκα εξαιρετικά άβολα και ότι προσπαθούσε να με εκφοβίσει. Αν κάποιος σας χαστούκιζε στον δρόμο ή σας έσφιγγε τον λαιμό, θα ήταν βίαιη επίθεση».

Η Αννα συνειδητοποίησε πόσο συνηθισμένο ήταν αυτό όταν μίλησε στις φίλες της για ό,τι της συνέβη. «Σχεδόν όλοι οι τύποι προσπάθησαν τουλάχιστον ένα από αυτά, αν όχι πολλαπλούς συνδυασμούς τους» είπε.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άνδρας άρχισε να τη στραγγαλίζει κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς καν να την προειδοποιήσει. Η Άννα, η οποία αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο φέτος, είπε επίσης ότι πήγε με κάποιον που της φέρθηκε τόσο βίαια ώστε είχε μελανιές και πονούσε για μέρες.

Δήλωσε στη συνέχεια: «Ξέρω ότι μερικές γυναίκες θα πουν ότι τους αρέσει.  Το πρόβλημα είναι πως οι άνδρες υποθέτουν ότι όλες οι γυναίκες τα θέλουν αυτά».

Δειγματοληψία

Η Savanta ComRes ρώτησε 2.002 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών συγκεκριμένα για τη βία στο συναινετικό σεξ.  Οι ερωτήσεις αφορούσαν έαν είχαν υποστεί χαστούκια, πνιγμούς, ξύλο ή φτύσιμο. Αυτά όλα κατά τη διάρκεια συναινετικού σεξ χωρίς τη θέλησή τους.

Το δείγμα σταθμίστηκε ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό για όλες τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά ηλικία και περιοχή. Περισσότερες από το ένα τρίτο (38%) των γυναικών, που ρωτήθηκαν, ότι βίωσαν παρόμοια μορφή βίας πολλές φορές χωρίς τη συγκατάθεσή.

Τα 2/3 εκείνων των γυναικών που είχαν βιώσει σεξουαλική βία, έκαναν δηλώσεις για αυτό. Ότι ποτέ δεν είχε γίνει χωρίς τη θέλησή τους (31%), είτε ότι δεν είχαν καμία παρόμοια εμπειρία, δεν γνώριζαν ή προτιμούσαν να μην πουν (31%).

Αύξηση βίας και κανονικοποίησή της

Εκπρόσωπος του CWJ (Κέντρο για τη Δικαιοσύνη στις Γυναίκες) δήλωσε στο BBC. «Τα στοιχεία δείχνουν την αυξανόμενη πίεση στις νεαρές γυναίκες να συναινούν σε βίαιες, επικίνδυνες και εξευτελιστικές πράξεις».

Είπε ακόμη ότι αυτό «είναι πιθανό να οφείλεται στη λίαν διαδεδομένη διαθεσιμότητα, στην κανονικοποίηση και στη χρήση της ακραίας πορνογραφίας». Η Αντίνα Κλερ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Women’s Aid  έκανε δηλώσεις.

Είπε «πόσο συχνά βιώνουν σεξουαλική βία γυναίκες κάτω των 40 ετών που έχουν συναινέσει να έχουν σεξουαλική επαφή με τους συντρόφους τους, οι οποίοι προχωρούν στη συνέχεια σε ταπεινώσεις και εκφοβισμό».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 42% των γυναικών δέχτηκε πιέσεις, εξαναγκάστηκε ή υποχρεώθηκε να το κάνει. Αυτό αφορά τις περιπτώσεις που είχαν υποστεί χαστούκια, πνιγμούς, ξύλο ή φτύσιμο κατά τη διάρκεια συναινετικού σεξ,

Ο Στίβεν Πόουπ, ψυχοθεραπευτής , είπε στο BBC 5 Live ότι η βία αρχίζει να «κανονικοποιείται». Συνεχίζει: «είναι μια σιωπηρή επιδημία, οι άνθρωποι το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι ο κανόνας, αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ επιβλαβές».

Ακτιβιστική «ανάγνωση»

Η ακτιβίστρια Φιόνα ΜακΚένζι χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας «ιδιαίτερα τρομακτικά». «Ακούω συνέχεια από γυναίκες ότι τις χαστούκισαν, αποπειράθηκαν να τις πνίξουν, τις χτύπησαν, τις γρονθοκόπησαν, τις κακοποίησαν λεκτικά άντρες με τους οποίους κατά τα άλλα είχαν συναινετικό σεξ.

Σε πολλές περιπτώσεις, αρχικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν καν να αναγνωρίσουν αυτές τις πράξεις ως τραυματικές επιθέσεις». Η ΜακΚένζι δημιούργησε την ομάδα «We Can’t Consent to This», («Δεν Μπορούμε να Συναινέσουμε σε Αυτό»).

Όταν διαπίστωσε αύξηση του αριθμού των γυναικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός «σεξουαλικού παιχνιδιού που δεν πήγε καλά», όπως το αποκαλούν, και όπου η συγκατάθεση χρησιμοποιήθηκε ως υπερασπιστική γραμμή ή για μετριασμό της σοβαρότητας του περιστατικού.

Η Άννα είπε, ακόμη, ότι το σεξ έχει γίνει «πολύ “ανδροκεντρικό”. Έχει “πορνοποιηθεί” υπερβολικά, δεν υπάρχουν πολλά σε αυτό για τις γυναίκες». Δήλωσε, επίσης, ότι η βία κατά τη διάρκεια του σεξ έχει κανονικοποιηθεί.

«Ήταν απλά συνηθισμένοι τύποι, δεν είχαν τίποτα κοινό μεταξύ τους,». Προσθέτει «αν και υποθέτω ότι και οι τρεις είναι καταναλωτές πορνογραφικού περιεχομένου». «Παρακολουθούν πορνό και υποθέτουν ότι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες, αλλά δεν ρωτούν». Είπε για τους άνδρες που της συμπεριφέρθηκαν βίαια χωρίς φυσικά να συναινέσει, αφού ούτε καν ρωτήθηκε.

Sports in

ΑΕΚ- Λαμία 3-0: «Πικρή» νίκη για την Ένωση (vids)

H AEK αν και επικράτησε με 3-0 της Λαμίας δεν τα κατάφερε και έχασε τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος πέρασε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» με 2-1.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024