Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλή : Χιλιάδες διαδηλωτές για 50η μέρα παρά τα... δώρα Πινιέρα

Χιλή : Χιλιάδες διαδηλωτές για 50η μέρα παρά τα… δώρα Πινιέρα

Οι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον των ανισοτήτων στη Χιλή, η οποία βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο Σαντιάγο, την 50ή ημέρα της μαζικής κινητοποίησης που δεν αποκλιμακώνεται στη Χιλή, η οποία βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Οπως κάθε Παρασκευή…

Oπως κάθε Παρασκευή από τις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας – αφορμή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό της πρωτεύουσας τις ώρες αιχμής, απόφαση που μπήκε στο συρτάρι μερικές ημέρες αργότερα – χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει γιορτή, με τραγούδια, χορούς, τρομπέτες και ταμπούρλα.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ξεδίπλωσαν τεράστια σημαία της Χιλής πάνω στην οποία είχε ζωγραφιστεί κλειστό μάτι, σύμβολο των περίπου 300 ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρούς οφθαλμικούς τραυματισμούς στις επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης αφότου ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Βαρύ πλήγμα στην οικονομία

Από την εκδήλωση της τρέχουσας κοινωνικής κρίσης στη Χιλή, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι περίπου 5.000 έχουν τραυματιστεί και η οικονομία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Για να κατευνάσει το άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής κύμα διαδηλώσεων, η κυβέρνηση του Πινιέρα ανήγγειλε πως βάζει πάνω στο τραπέζι 5,5 δισ. δολάρια για να τονώσει την οικονομία.

Ανακοίνωσε επίσης αύξηση των συντάξεων έως και 50% για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, καθώς και έκτακτο επίδομα που θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο οικογένειες.

Εναντίον των ανισοτήτων

Οι Χιλιανοί διαδηλώνουν εναντίον των ανισοτήτων που βασιλεύουν στη χώρα όπου η οικονομία ανθεί ενώ το κράτος, όπως καταγγέλλουν, έχει παραχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών ασφαλίσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Αξιώνουν επίσης νέο Σύνταγμα, σε αντικατάσταση αυτού που συντάχθηκε επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024