Οι πασίγνωστοι καταρράκτες της Βικτωρίας, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε στην Αφρική, προκαλούσαν δέος σε κάθε επισκέπτη. Τώρα, όμως, δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που γνωρίζαμε.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές και έχει καταστρέψει τους άλλοτε εντυπωσιακούς καταρράκτες. Δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός να μειώνονται τα νερά κατά την περίοδο ξηρασίας, ωστόσο φέτος η ροή του νερού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Λουνγκού, έχει συνδέσει την ξηρασία με την κλιματική αλλαγή και προειδοποίησε πως μια μέρα οι καταρράκτες θα εξαφανιστούν τελείως.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ένα πραγματικό. Και είναι εντυπωσιακό όταν οι άνθρωποι λένε πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Μάλλον ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο, αλλά σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε εμείς, στην Ζάμπια, βλέπουμε τις συνέπειες κάθε μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο Sky News.

Μειώθηκε η ροή κατά 50%

Σύμφωνα με την Telegraph, μέσα στο 2019, η ροή του νερού στους καταρράκτες μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλίματος και Τουρισμού της Ζιμπάμπουε.  Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα εκπρόσωπος αρνήθηκε πως η μείωση της ροής του νερού θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των καταρρακτών σύντομα.

«Παρατηρείται μια φυσιολογική πτώση φέτος. Δεν έχουμε όσο νερό είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έχει ξεραθεί κιόλας» δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τουρισμού.

Συγκλονίζει η εικόνα

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα των καταρρακτών από το έδαφος;

Σε μια δημοσίευση στο instagram, ο κινέζικος τηλεοπτικός σταθμός CGTN έδειξε τη διαφορά που υπάρχει τώρα στους καταρράκτες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019.

Γράψτε το σχόλιο σας