Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουμουτσάκος : Τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα εξυπηρετεί η Τουρκία με το μεταναστευτικό

Κουμουτσάκος : Τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα εξυπηρετεί η Τουρκία με το μεταναστευτικό

Η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να παραμείνει περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας και κοινά ωφέλιμης ανάπτυξης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να παραμείνει περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας και κοινά ωφέλιμης ανάπτυξης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τους συμμάχους της Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ συνεισφέρουν επιτυχώς σε αυτήν την προσπάθεια.

«Διαταράζει τη σταθερότητα»

Μιλώντας την Πέμπτη στην ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με δηλώσεις και έργα. Η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που δεν έχει νομικές επιπτώσεις, είναι κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία πως με τις πράξεις της διαταράζει τη σταθερότητα της νατοϊκής συμμαχίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Τουρκία εξελίσσεται συνεχώς σε ένα προβληματικό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ για μια σειρά από λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι ότι αγοράζει οπλικά συστήματα από χώρες εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Ενάντια στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ»

»Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι παίρνει πρωτοβουλίες και κάνει στρατηγικές επιλογές που είναι ενάντια στα συμφέροντα της νατοϊκής συμμαχίας όπως είναι η εισβολή στη Συρία. Και τρίτος λόγος είναι ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί εντάσεις με τις γειτονικές της χώρες με τις οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα. Πράξεις σαν τις παραπάνω υπονομεύουν την συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε, επίσης, πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα για να προωθήσει τη δική της ατζέντα.

«Βλέπουμε την Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με σκοπό την ικανοποίηση των γεωστρατηγικών στόχων της στη Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμοί τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της χώρας τους τότε θα “ανοίξουν την πόρτα” και η Ευρώπη θα “πλημμυρίσει” με πρόσφυγες.

«Μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές»

»Αυτό μας δείχνει ότι η γειτονική χώρα μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές», δήλωσε.

Και συνέχισε:« Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ότι η Τουρκία χρειάζεται επιπρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να διαχειριστεί τους περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει στo έδαφός της με δεδομένο βέβαια πως αυτή με τη σειρά της θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που θα της ανατεθούν.

»Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβει η Τουρκία είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υποκύψουν σε απειλές και εκβιασμούς για να πάρουν ευνοϊκές προς αυτήν αποφάσεις».

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης και ο Νταγκ Μπάντοου μέλος του αμερικανικού ινστιτούτου «CATO».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024