Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προσφορές στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το Down Town

Οι προσφορές στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το Down Town

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης των εμβληματικών προσωπικοτήτων του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 από αυτό το Σάββατο στα «ΝΕΑ»

Οι Ηρωες της Ελληνικής Επανάστασης, από αυτό το Σάββατο μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ»

Ποιοι ήταν πραγματικά ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ρήγας Φεραίος;

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης των εμβληματικών προσωπικοτήτων του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Γεώργιος Καραϊσκάκης

 

Ο αθυρόστομος γιος της καλογριάς, που έγινε αρχιστράτηγος των Ελλήνων.

Από το Μαυρομάτι των Αγράφων έως τη Μάχη τη Φαλήρου.

Η λαμπρότερη στιγμή στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού ζωντανεύει μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ».

• Πρωτογενές ερευνητικό υλικό
• Χρονολόγιο
• Χάρτες και ξεχωριστό τμήμα τεκμηρίων
• Πλούσια εικονογράφηση

Στην αντίστροφη μέτρηση προς τον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, «ΤΑ ΝΕΑ» συστήνουν εκ νέου τους αγωνιστές μέσα από πρωτογενές ερευνητικό υλικό, χρονολόγιο, χάρτες και ξεχωριστό τμήμα τεκμηρίων. Πρόκειται για τις ηγετικές μορφές, η δράση και η ζωή των οποίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Επανάστασης του 1821 και, παράλληλα, ανήκουν στην ιδρυτική στιγμή που οδήγησε στο νεότερο ελληνικό κράτος.

Με την εγκυρότητα γνωστών ιστορικών και ειδικών ο αναγνώστης «επιστρέφει» στην κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, που εν μέρει παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα. Παρακολουθεί το αφήγημα για τη ζωή των μεγάλων «πρωταγωνιστών», όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι Γυναίκες του Αγώνα, αλλά και τη συμβολή τους στην Επανάσταση. Ταυτόχρονα πληροφορείται για την εποχή τους και την πρόσληψη της δράσης τους από τη μεταγενέστερη ιστοριογραφία και επιστημονική κοινότητα. Την επιμέλεια της σειράς, άλλωστε, υπογράφει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος μαζί με τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούν σήμερα τους «θεματοφύλακες» της ιστοριογραφικής τεκμηρίωσης και έρευνας για τη σημαντική εκείνη περίοδο.

Ο Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ. Η σειρά εγκαινιάζεται με την έκδοση για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη (περ. 1780 – 1827), την οποίο επιμελείται ο Διονύσης Τζάκης. Η δράση του ήρωα συμπυκνώνει ως ένα βαθμό τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο 1821 – 1830. Ο ίδιος πήρε μέρος στην έναρξη του Αγώνα στην περιοχή της Αρτας, αλλά τον Μάιο του 1824 κατηγορήθηκε ως προδότης και καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο στο Μεσολόγγι.

Η προσήλωση του στο στόχο της εθνικής ανεξαρτησίας έμεινε απαρασάλευτη μετά το 1824 και ως το θάνατό του στο Φάληρο, τον Απρίλιο του 1827. Διαβάζουμε σχετικά στο κεφάλαιο που αφορά τη συμμετοχή του Καραϊσκάκη στο πεδίο της Αρτας: «Στις μάχες αυτές δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετούς πολεμιστές να δείξουν τις ικανότητές τους, να αναδειχθούν στο εσωτερικό της ομάδας τους ή και να σχηματίσουν το δικό τους στρατιωτικό σώμα.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν ένας από εκείνους που διακρίθηκαν από τα σώματα που βρίσκονταν στο ορδί (:στρατόπεδο) της Λαγκάδας. Ο απερίσκεπτος τραυματισμός του, στις 8 Ιουνίου 1821, είναι ενδεικτικός του χαρακτήρα του (διακωμώδηση του αντιπάλου), αλλά και του τρόπου με τον οποίο πολεμούσε, δηλαδή στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτού του είδους η στάση απέναντι στον εχθρό θα διέκρινε τον Καραϊσκάκη σε όλες τις μάχες που έλαβε μέρος στη διάρκεια της επανάστασης.

Αυτός ο τρόπος συμμετοχής στη μάχη, ακόμη και όταν ήταν Γενικός Αρχηγός των ελληνικών στρατευμάτων της Ρούμελης, ήταν ένα από τα στοιχεία που επαύξαναν τον θαυμασμό, δέσμευαν την αφοσίωση των στρατιωτικών του προς το πρόσωπό του και επέτειναν τη μαχητικότητά του σε δύσκολες στιγμές…».
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν ο τόμος για τον Ρήγα Βελεστινλή -τον οραματιστή της «Ελληνικής Δημοκρατίας»-, που επιμελείται ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, σε επιμέλεια του Δημήτρη Δημητρόπουλου, και εκείνος για τις Γυναίκες του Αγώνα, σε επιμέλεια της Ευδοκίας Ολυμπίτου.

Μαζί

Down Town

Το πιο επιδραστικό ελληνικό περιοδικό

Δεν χρειάζεσαι πολλά για να τα ξέρεις όλα!

Μια φορά τον μήνα φτάνει!

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Ο πολυσυζητημένος δάσκαλος από τις «Αγριες Μέλισσες» φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο και εξηγεί σε συνέντευξή του γιατί θέλει να αποδείξει ότι εκτός από όμορφος είναι και ταλαντούχος
Joaquin Phoenix: Η ιστορία του πρωταγωνιστή του Joker, που από το σκοτάδι των νεανικών του χρόνων έφτασε στον λαμπερό δρόμο για τα Oscar
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Η κορυφαία ηθοποιός που ξεχωρίζει φέτος με δύο θεατρικούς ρόλους και μία ταινία, μιλάει για την ομοφοβία
Νίκη Κεραμέως: Η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, που δεν είναι ακόμη 40 ετών, μιλάει για την πολιτική αλλά και για την προσωπική της ζωή
Arianna Huffington: Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, η διάσημη ελληνοαμερικανίδα λέει πώς έβαλε σκοπό της ζωής της να μάθει τον κόσμο πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος
Xmas all over! Το brunch είναι το νέο ρεβεγιόν. Πού θα απολαύσεις το πιο εορταστικό πρωινό
Προτάσεις για δώρα
Ταξίδι: Χριστούγεννα στο Λονδίνο

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024