Νέα υπόθεση πειρατείας ταλαιπωρεί τον ελληνικό εφοπλισμό, καθώς σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία Dryad Global, το Nave Constellation της Navios Maritime Acquisition (συμφερόντων Φράγκου) έπεσε θύμα πειρατών.

Το περιστατικό συνέβη 66 ναυτικά μίλια από πετρελαϊκό terminal στη Νιγηρία και σε βαθιά νερά, ενώ έχουν απαχθεί 18 Ινδοί και ένας Τούρκος πολίτης.

Εκπρόσωπος της Navios δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και γρήγορη επιστροφή των 19 απαχθέντων.

Ολες οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του κράτους σημαίας, έχουν ειδοποιηθεί και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.

Απήγαγαν 19 άτομα

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλών ασφαλείας Dryad Global, συνέβη κοντά στη Νιγηρία, στις 3 Δεκεμβρίου, όταν πειρατές επιτέθηκαν στο χωρητικότητας 297,000-dwt πλοίο, και αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους 19 μέλη του πληρώματος (18 Ινδούς και έναν Τούρκο). Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν στο πλοίο ακόμη επτά μέλη του πληρώματος.

Το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν 26 ναυτικά μίλια από τον τερματικό σταθμό της Egina, νότια του νησιού Bonny.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Anglo-Eastern και η Navios επισήμαναν ότι η εγκληματική συμμορία πήρε μαζί της 19 από τα μέλη του πληρώματος ως ομήρους, ενώ επτά ναυτικοί παρέμειναν στο πλοίο και είχαν την εντολή να μεταφέρουν το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλή θέση για να περιμένουν την άφιξη ενός πλοίου υποστήριξης.

Δεν σημειώθηκε ρύπανση ή βλάβη στο τάνκερ.

Οι αναλυτές της Dryad Global, επισήμαναν ότι πρόκειται για το έκτο περιστατικό ασφαλείας και το τέταρτο κρούσμα απαγωγής εντός του 2019, στην περιοχή 30 ναυτικών μιλίων από το νοτιοανατολικό όριο της ΑΟΖ της Νιγηρίας.

«Αυτό αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση μίας σειράς συμβάντων που κορυφώνονται και που εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται από μια πειρατική ομάδα δράσης με επαρκείς πόρους, η οποία κατά πάσα πιθανότητα λειτουργεί από ένα ή περισσότερα πλοία», πρόσθεσαν.

«Εκτιμάται ότι αυτή η ομάδα γνωρίζει την περιορισμένη ασφάλεια που υπάρχει πέρα από την ΑΟΖ της Νιγηρίας και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επιχειρήσεις που εκτελούν μεταφορές από τις πετρελαϊκές υποδομές που βρίσκονται κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της ΑΟΖ της Νιγηρίας και εντός του καναλιού 60 ναυτικών μιλίων μεταξύ της νιγηριανής ΑΟΖ και του νησιού Bioko».

Γράψτε το σχόλιο σας