Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα της ιχθυοπαραγωγής

Το στοίχημα της ιχθυοπαραγωγής

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 63 επιχειρήσεις με 320 μονάδες και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 96,8 εκατ. ευρώ με στόχο ακριβώς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους

Από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους των τροφίμων είναι αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών. Το 2018 εξήχθησαν ψάρια αξίας 400 εκατ. ευρώ. Περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής. H Eλλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη στη Μεσόγειο στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου αλλά έχασε τα πρωτεία από την Τουρκία.  Η Τουρκία μέσα σε μια δεκαετία αύξησε την παραγωγή της κατά 240% και το 2018 κατέγραψε νέο ρεκόρ φτάνοντας τους 193.595 τόνους. Εμείς αντιθέτως από 140.000 τόνους έχουμε υποχωρήσει στους 106.000 τόνους. Τα χαμηλότερα κόστη στη γείτονα σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατέστησαν άκρως ανταγωνιστικά τα δικά τους ψάρια που πωλούνται έως και 1 ευρώ λιγότερο το κιλό σε σχέση με τα ελληνικά.

Στην κυριαρχία της Τουρκίας συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου – ο Νηρέας και η Σελόντα – αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Με την πρόσφατη όμως εξαγορά τους από κοινοπραξία αμερικανικών και αραβικών συμφερόντων που ήδη ελέγχει και την τρίτη δύναμη του κλάδου, την Ανδρομέδα, αναδιάρθρωσαν το χρέος τους, ενισχύονται με φρέσκα κεφάλαια και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.

Βασικό μέλημα των τριών επιχειρήσεων μαζί με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου είναι η δημιουργία της εθνικής ταυτότητας για το ελληνικό προϊόν «Fish From Greece» και η ανάπτυξη των δικτύων πωλήσεων στις διεθνείς αγορές. Η προβολή και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών ψαριών χωρίς μεσάζοντες στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την ποιότητα που είναι αναγνωρίσιμη από όλους θα ωθήσει περαιτέρω τις εξαγωγές προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Βεβαίως, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να περικόψουν τα κόστη τους και να αναζητήσουν οικονομίες κλίμακος ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Οι τιμές είναι «χτυπημένες» και δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης ώστε να πλησιάσουν τους Τούρκους.

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 63 επιχειρήσεις με 320 μονάδες και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 96,8 εκατ. ευρώ με στόχο ακριβώς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η Ιχθυοπαραγωγή είναι από τους κλάδους που θα συμβάλουν στην επάρκεια των τροφίμων εν όψει των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν ως απόρροια της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024