Αν τελικά η Ολομέλεια αποφανθεί να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη - ειδικό ανακριτή και αναπληρωτή συνάδελφό του, τότε σε αυτούς θα διαβιβαστεί το σύνολο των δικογραφιών σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται αυτές 

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση της Novartis, μετά το σχετικό αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πολύκροτη αυτή υπόθεση που εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.

Η Ολομέλεια των εφετών συγκαλείται από τον Προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και τα μέλη της καλούνται να αποφασίσουν για την ποινική αναβάθμιση της υπόθεσης, που τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, γεγονός που σηματοδοτεί εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό εφέτη ειδικού -ανακριτή και αναπληρωτή, στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση – θα ανατεθούν:

  • Τέσσερις δικογραφίες  που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της διαφθοράς
  • Tρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και
  • Αλλη μία δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα πρωτοδικών ,είτε στην  ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Τι συνεπάγεται

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά η Ολομέλεια αποφανθεί να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη- ειδικό ανακριτή και αναπληρωτή συνάδελφό του, τότε σε αυτούς θα διαβιβαστεί το σύνολο των δικογραφιών σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται αυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, μετά την ανάθεση σε εφέτη -ειδικό ανακριτή, τόσο η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, όσο και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι υποχρεωμένες, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, να υποβάλλουν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών τις ποινικές δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες, συναφείς αξιόποινες πράξεις που  ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή,  τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενος Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.

Επιπλέον, δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν  στα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τον  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παράλληλα, στα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν  δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει σταλεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr