Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αρωμα» τρομοκρατίας στην Ευρώπη - Φόβος για αντίποινα μετά τη δολοφονία Μπαγκντάντι

«Αρωμα» τρομοκρατίας στην Ευρώπη – Φόβος για αντίποινα μετά τη δολοφονία Μπαγκντάντι

Σε μια περίοδο που η μετανάστευση, μετά και τον πόλεμο στη Συρία, βρίσκεται σε έξαρση, αλλά και ύστερα από την εξουδετέρωση του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι πιθανότητες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος αυξάνονται κατακόρυφα

Ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για τρομοκρατικό χτύπημα ενόψει των εορτών ύστερα και από τις δύο επιθέσεις σε Λονδίνο και Χάγη.

Σε μια περίοδο που η μετανάστευση, μετά και τον πόλεμο στη Συρία, βρίσκεται σε έξαρση, αλλά και ύστερα από την εξουδετέρωση του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι πιθανότητες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος αυξάνονται κατακόρυφα.

Μέχρι στιγμής, τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Χάγη, έχουν σημειωθεί επιθέσεις, ενώ έχουν αποτραπεί τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, στις 18 Οκτωβρίου, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν ύποπτο ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη διάπραξη επιθέσεων παρόμοιων με εκείνες στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

Επίσης, στις 29 Οκτωβρίου, τρία άτομα, μέλη του ISIS συνελήφθησαν σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίο φέρεται να ετοίζαμαν τρομοκρατικό χτύπημα.

Πανικός στο Λονδίνο – Η σύνδεση με τον πρώην επικεφαλής του ISIS

Μπορεί ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να θεωρήθηκε και οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο οι υποστηρικτές του δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο του ηγέτη τους. Μια τέτοια απόπειρα φαίνεται να επιχειρήθηκε και στο Λονδίνο, όπου ο ISIS υποστηρίζει ότι ένας από τους μαχητές του διέπραξε την επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή.

Ο ISIS δεν προσκόμισε αποδείξεις, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο του καλέσματός του να διαπραχθούν επιθέσεις σε χώρες – μέλη του συνασπισμού που πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε βάρος της οργάνωσης. Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών ακόμη, καθώς και τον θάνατο του φερόμενου ως δράστη.

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν πριν καιρό είχε καταδικαστεί για το ότι σχεδίαζε να ανατινάξει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2012. Ήταν επίσης γνωστός στην ασφάλεια και έρευνες για το πρόσωπό του βρίσκονταν σε εξέλιξη, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε συνεργάτες. Μάλιστα, θεωρείται ως ένας από τους 20.000 βρετανούς τζιχαντιστές υπόπτους που ήταν «γνωστοί» στην αστυνομία.

Ο Κόλονελ Ρίτσαρντ Κεμπ, πρώην αρχηγός ασφαλείας της επιτροπής COBRA, ανέφερε σε δήλωσή του στη «The Sun» ότι «αν αποδειχθεί ότι ήταν Ισλαμιστής τρομοκράτης, τότε είναι πιθανό να εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

«Ακόμα, είναι πιθανό ότι η πράξη του ήταν μια πράξη εκδίκησης για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. Ήταν κάτι για το οποίο ο ISIS είχε προειδοποιήσει» πρόσθεσε.

Προειδοποίηση και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα που σημειώθηκε η επίθεση στο Λονδίνο, με ανακοίνωση της η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των εορτών, τα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οπως κάθε χρόνο -φέτος πάντως νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- μέσω ενός τυπικού μηνύματος η αμερικανική πρεσβεία ενημέρωνε τους αμερικανούς υπηκόους που πρόκειται να επισκεφτούν τη χώρα μας ότι κατά την περίοδο των εορτών τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν αυξημένα εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που προκαλούν οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και τα άτομα που εμπνέονται από τη βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία σε όλη την Ευρώπη.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές, προειδοποιεί η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως οι αγορές Χριστουγέννων, τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, οι χώροι λατρείας και άλλοι στόχοι που επισκέπτονται οι τουρίστες.

Το μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας συνιστά στους αμερικανούς υπηκόους που θα επισκεφτούν την Ελλάδα επαγρύπνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους και να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024