Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Yπουργείο Εσωτερικών : Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για έργα της Αυτοδιοίκησης

Yπουργείο Εσωτερικών : Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για έργα της Αυτοδιοίκησης

Οι δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕΠ και οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζουν το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ σε 2 δισ. ευρώ.

Για να μη χαθούν τα έργα και να μη καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι αρκετά από όσα έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα προγράμματα επενδύσεων και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ και θα λειτουργήσει από το 2020 – το 2023.

Ο υπουργός βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την σύναψη συμβάσεως που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στους ΟΤΑ.

Μιλώντας  στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023 , με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να βάζει τίτλους τέλους στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Τόνισε πως το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. και ενταγμένα 1,2 δισ.

Τι έγινε με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ επί ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Νοεμβρίου του 2013 συνήφθη δανεική σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό του δανείου που προορίζετο για έργα στους δήμους ήταν 200 εκατ. ευρώ.

Έως τον Απρίλιο του 2018 απορροφήθηκαν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. (γύρω στα 7 με 8).

Στις 6 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση στα 134 εκατ. ευρώ, από 200 που ήταν αρχικώς.

Η λήξη των έργων, ρητά και κατηγορηματικά, προβλέπεται για τις  31/12/19.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70).

Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δις ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις και έχουν δημοπρατηθεί 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα.

Ενώ οι εντάξεις έργων που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση αφορούν σε ποσό 1,235 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε 502 έργα γεγονός που δείχνει μία πολύ μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις εντάξεις του προγράμματος και τους διαθέσιμους πόρους της εν ισχύ δανειακής σύμβασης της ΕΤΕΠ.

Και οι εντάξεις αναφέρουν ότι τα χρήματα θα καλυφθούν από την ΕΤΕΠ κατά 75% και 25% από το ΤΠΔ .

Οι βασικές προτεραιότητες

Βασικές προτεραιότητες  του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:

  • Η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος.
  • Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.
  • Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.
  • Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.
  • Θα στηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και πιλοτικά προγράμματα με όλες μας τις δυνάμεις, υιοθετούμε ό,τι είναι καινοτόμο και λειτουργικό επ’ ωφελεία των πολιτών.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν τα έργα»

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος: «δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν τα έργα»

«Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη”.

Πρόσθεσε πως ¨θέλω επίσης να σας ανακοινώσω, καθώς συνειδητοποίησα αυτή την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, έχω προχωρήσει σε πολύ σοβαρές  συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση των 134εκ.€ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η συζήτηση, όπως δήλωσε ο κ. θεοδωρικάκος, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω καταρχήν την έγκριση ό,τι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα.

“Ένα πρόγραμμα που θα έχει πραγματικούς πόρους, πραγματικά χρήματα, πραγματικούς και συγκεκριμένους στόχους για την κάλυψη συγκεκριμένων και πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, με πραγματικά που όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη”, υπογράμμισε στην ομιλία του.

Τέλος, είπε πως είμαστε ένα βήμα πριν αυτό γίνει επιτέλους πράξη την επόμενη εβδομάδα.

Η ψήφιση από πάνω από 200 Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Ένα αίτημα δεκαετιών των μεταναστών μας, ένα αίτημα που το κάνουμε πράξη, γιατί η Ελλάδα είναι παντού, η Ελλάδα δεν είναι μόνο εδώ στο έδαφος της πατρίδας. Η Ελλάδα είναι σε ολόκληρο τον κόσμο, από εκατομμύρια Έλληνες που είναι σε όλο τον κόσμο.

“Με την ίδια επιμονή και το ίδιο ενωτικό σχέδιο που κινηθήκαμε σε αυτήν την υπόθεση, θα δουλέψουμε για την υλοποίηση όλων των στόχων που προηγουμένως σας ανέφερα. Θα ενώσουμε το χώρο της Αυτοδιοίκησης γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της πατρίδας και του λαού, τον οποίο όλοι έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε”, προσθεσε ο υπουργός.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024