Όλες οι αλλαγές που έρχονται για το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα

Ψηφιακό ωράριο εργασίας και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έρχονται για να ανατρέψουμε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση μέσα στις νομοθετικέ πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύντομα, υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης μπαίνει σε ισχύ το ψηφιακό ωράριο, το οποίο θα είναι ένα μέτρο οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που ασχολούνται σε μια επιχείρηση.

Το ψηφιακό ωράριο εργασίας

Ειδικότερα θα εφαρμοστεί από 1.1.2020 το ψηφιακό ωράριο, ενώ από την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

Επίσης θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε διαφορετική περίπτωση.

Η ηλεκτρονική κάρτα

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή με περισσότερους από 50 εργαζόμενους και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 για όλες τις επιχειρήσεις.

Με την κάρτα θα καταγράφονται η απασχόληση και οι υπερωρίες κάθε εργαζόμενου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr