Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μεταφέρουν τους πιο ευάλωτους από τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, σε ασφαλή στέγη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ανοιχτή επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απέστειλε σήμερα ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου, έπειτα και από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ζητώντας μεταξύ άλλων, «να σταματήσει αυτή η συνειδητή συλλογική τιμωρία ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη και να δοθεί τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία».

Ο κ. Χρήστου έχοντας επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά δηλώνει, όπως γράφει στην επιστολή, σοκαρισμένος από αυτά που είδε και άκουσε εκεί.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΓΧΣ σταματούν να δέχονται χρηματοδότηση από την ΕΕ

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Χρήστου, τονίζει ότι «τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης είναι μια χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας ενδημικός κύκλος ανθρώπινου πόνου».

Προσθέτει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν προειδοποιήσει για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής με την Τουρκία.

«Αποφασίσαμε μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να σταματήσουμε να δεχόμαστε χρηματοδότηση από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζει στην επιστολή ο κ. Χρήστου.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανθρωπιστική κατάσταση παρουσιάζει επιδείνωση και όχι βελτίωση, ο κ. Χρήστου, αναφέρει ότι:

«Μόνο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχει πεθάνει μία γυναίκα, ένα παιδί και ένα βρέφος 9 μηνών εξαιτίας των επικίνδυνων και άθλιων συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια και της έλλειψης επαρκούς φροντίδας. Αναζητούσαν την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά βρήκαν τον θάνατο σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής».

Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, γράφει μεταξύ άλλων:

«Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αποφάσεις και μέτρα που προξενούν βλάβη σκόπιμα και συνειδητά. Σας έχουμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι αυτό κάνουν οι πολιτικές σας. Σταματήστε να το αγνοείτε, σταματήστε να προσποιείστε ότι δεν συμβαίνει».

Καταλήγοντας, ο κ. Χρήστου αναφέρει στην επιστολή ότι «πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία. Σταματήστε αυτήν τη συνειδητή συλλογική τιμωρία ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη. Μεταφέρετε αμέσως τους πιο ευάλωτους ανθρώπους από αυτά τα κέντρα σε ασφαλή στέγη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τερματίστε την πολιτική του περιορισμού. Σπάστε, μια για πάντα, τον κύκλο του πόνου στα ελληνικά νησιά».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr