Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης προς ΕΕ : Δεν μπορεί η Ελλάδα να επωμιστεί μόνη της το βάρος του προσφυγικού

Μητσοτάκης προς ΕΕ : Δεν μπορεί η Ελλάδα να επωμιστεί μόνη της το βάρος του προσφυγικού

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά θέματα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζουζέπε Κόντε.

Ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα.

Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν ότι στη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ ενώ αποδοκιμάστηκε η εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί, επίσης, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης

Και συνέχισε: «Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ως «ακριτικό» κράτος, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει.

«Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας».

Ο κ. Κόντε συμφώνησε πως το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση.

Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024