Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απίστευτο: Ο Τραμπ στο πλευρό ενός κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου

Απίστευτο: Ο Τραμπ στο πλευρό ενός κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου

Ο πρόεδρος Τραμπ στηρίζει τον Έντουαρντ Γκάλαχερ, μέλος μιας επίλεκτης μονάδας SEAL, παρότι αυτός κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου

Λίγες κατηγορίες αμερικανών στρατιωτών έχουν μυθοποιηθεί τόσο όσο οι Navy SEALs. Αυτό δεν αφορά μόνο την ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευσή τους, όσο και τον τρόπο που το Χόλιγουντ έχει φροντίσει να παρουσιάσει μια εξιδανικευμένη εικόνα τους σε πλήθος ταινίες. Και είναι αλήθεια ότι συχνά κλήθηκαν να υλοποιήσουν ειδικές αποστολές, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Βέβαια, η δράση των στελεχών της συγκεκριμένης μονάδας, που αποτελεί και πρότυπο διεθνώς για τις ειδικές δυνάμεις, εφόσον συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά του αμφίβιου καταδρομέα και του ειδικού στις υποβρύχιες καταστροφές, συχνά κινείται στα όρια της νομιμότητας, π.χ. με αποστολές σε ξένο έδαφος, εξωδικαστικές εκτελέσεις κ.λπ.

Εκτός, όμως, από τέτοιες ειδικές αποστολές, οι SEALs χρησιμοποιήθηκαν, όπως και άλλες ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, και στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως και στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο παρασημοφορημένος Έντουαρντ Γκάλαχερ, που ήταν ένας από τους πιο εμπειροπόλεμους διοικητής διμοιρίας SEALs βρέθηκε το 2017 στη Μοσούλη, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως, οι ίδιοι οι συμπολεμιστές του τον κατηγόρησαν ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν συλληφθέντα τραυματία του Ισλαμικού Κράτους και ότι πυροβόλησε με όπλο ελεύθερου σκοπευτή εναντίον αμάχων.

Ήταν οι καταθέσεις των συναδέλφων του, που έσπασαν τον κώδικα σιωπής των SEALs, που τον οδήγησαν κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου στο στρατοδικείο.

Εκεί το σώμα των ενόρκων (όλοι ένστολοι) τον απάλλαξε από τις βασικές κατηγορίες, όμως καταδικάστηκε σε μικρή ποινή και μείωση βαθμού, για μη πρέπουσα συμπεριφορά επειδή είχε βγάλει φωτογραφίες με τον νεκρό συλληφθέντα. Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι συνολικά η συμπεριφορά του δεν ήταν ακριβώς άψογη.

Κανονικά, ακόμη και αυτή η καταδίκη θα οδηγούσε στο να αποπεμφθεί από τους SEALs και να χάσει την καρφίτσα-τρίαινα που είναι το σύμβολο της μονάδας που κανονικά τα μέλη το παίρνουν μαζί τους στον τάφο.

Παρέμβαση του Τραμπ

Όμως, εδώ είχαμε την παρέμβαση του προέδρου Τραμπ. Ο Τραμπ υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής του Γκάλαχερ, τον είχε συγχαρεί για την απαλλαγή του από τις βαριές κατηγορίες, είχε βοηθήσει η προφυλάκισή του να μην έχει χαρακτήρα αυστηρού εγκλεισμού, είχε ακυρώσει τη μείωση βαθμού και επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την αποπομπή του από τους SEALs.

Γράφοντας στο προσφιλές του tweeter ο Τραμπ ανακοίνωσε: «Το Ναυτικό ΔΕΝ θα αφαιρέσει από τον Πολεμιστή και Navy Seal Έντι Γκάλαχερ την καρφίτσα με την τρίαινα. Η περίπτωση αυτή αντιμετωπίστηκε λανθασμένα από την αρχή. Πίσω στις δουλειές σας!»

Παραίτηση του υπουργού Πολεμικού Ναυτικού

Θύμα της επιλογής του Τραμπ, που ας μην ξεχνάμε πάντοτε θέλει να παρουσιάζει εαυτόν και ως τον κατεξοχήν «πατριώτη» πρόεδρο, και ο υπουργός Πολεμικού Ναυτικού Ρίτσαρντ Β. Σπένσερ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του επικαλούμενος τη διαφωνία του με τον χειρισμό που του ζητούσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας (και πολιτικός προϊστάμενός του) Μαρκ Έσπερ με δήλωσή του υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του Σπένσερ επειδή ο τελευταίος διαπραγματευόταν με τον Λευκό Οίκο τη δυνατότητα να πάρει σύνταξη ο Γκάλαχερ χωρίς να χάσει την καρφίτσα-Τρίαινα, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει τον υπουργό Άμυνας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024